Ondernemen

Van arme journalist naar favoriete dichter van hipstermeisjes

Frederieke Hegger • 21 april 2017 16:19 @frederiekeh

Van arme journalist naar favoriete dichter van hipstermeisjes

Zijn versjes, getikt op een ouderwetse typemachine, vliegen als warme broodjes over de toonbank. Dichter Lars van der Werf is sinds enkele jaren razendpopulair, maar blijft er nuchter onder. "Het boekenbal? Dat is wel een heel elitair feestje."

Drie jaar geleden was dichter Lars van der Werf (29) nog zo arm dat hij geen tweedehandsprinter kon betalen. Nu kun je hem, met zo'n 50.000 volgers op sociale media en 25.000 verkochte dichtbundels gerust een hit noemen. Met name onder jonge vrouwen tussen de 18 en 35 jaar. Van der Werf verdient zijn brood met zijn grootste hobby: versjes schrijven.

Hij mag nu dan de op twee-na-best-verkopende dichter van Nederland zijn (alleen Annie MG Schmidt en Tim Hofman verkopen meer bundels), het begon lang niet zo rooskleurig. Van der Werf dacht ooit dat hij journalist wilde worden, maar toen het eenmaal zover was vond hij het vak 'ontzettend saai' en 'een vreselijk bestaan'.

Noodoplossing: typemachine

"Wat kan ik nog meer?", vroeg hij zich af. Het antwoord: verhalen en versjes schrijven. Maar voordat je een roman hebt geschreven én er geld mee kan verdienen, ben je wel een paar jaar verder. Van der Werf begon dus maar met versjes.

Eén probleem: hij had geen printer en ook geen geld om er eentje aan te schaffen. "En ik heb echt een kuthandschrift, dus met pen en papier schrijven was ook geen optie." In zijn kamer stond wel een oude typemachine. Een prima noodoplossing, redeneerde Van der Werf.

Versjes van Lars

Wat de beginnende dichter niet wist was dat deze gadget niet lang daarna precies in de nostalgische hipstertrend zou passen die de jonge generatie omarmt. Wat ontstond uit pure noodzaak is nu een onmisbaar onderdeel van het merk 'Versjes van Lars'.

Van der Werfs versjes gaan vooral over de liefde. Moet hij ook echt verliefd zijn om daarover te kunnen schrijven? "Nee. Als je één keer echte liefde hebt meegemaakt, dan kun je daar de rest van je leven over schrijven. Het maakt niet uit of dat onbereikbare of bereikbare liefde was. Je ziet het ook bij alle grote schrijvers, die bleven ook hun hele leven over één grote liefde schrijven."

Nachtportier bij hostel

Naast een boekje met gedichtjes, schrijft van der Werf nu ook – betaald – versjes bij bedrijven. De helft van zijn inkomsten komen uit de boeken, de andere uit voorgenoemde schnabbels.

Zijn leven is totaal veranderd. Voordat het versjesgeld binnenstroomde, moest Van der Werf nog bijbeunen als nachtportier bij een hostel, waar hij 'dronken gasten binnen moest laten en kots moest opruimen'. Werktijden: van 12 uur 's nachts tot 6 uur 's ochtends.  

Net een pensionado

Nu werkt hij aan een nieuw versjesboek én een roman. "Ik voel me net een pensionado. Ik schrijf, maak een wandelingetje en schrijf weer wat. Ondertussen werk ik wel 60 uur per week, maar omdat het ook mijn hobby is voelt het niet als werk."

Door de literaire elite wordt van der Werf, ondanks zijn populariteit, nog niet gezien als 'een groot dichter'. "Ik word sowieso niet serieus genomen, want ik schrijf 'versjes' en geen 'poëzie'. En ik verkoop te veel boeken. Het boekenbal? Dat is echt een elitair feestje."

Maar dat hij niet bij die poëzie-club hoort doet hem verder niet zoveel. "Als je ouder wordt dan realiseer je je dat 'erbij horen' niet belangrijk is. Liefde, familie, vrienden.. dat is veel belangrijker."

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen