story • Toekomstmakers Top 100

Alle 32 artikelen
Artikel 32 van 32 • Ondernemen

Dit zijn de honderd meest innovatieve bedrijven van Nederland

Artikel 17 van 32 • Ondernemen

Robotvogel helpt tegen vogeloverlast

05 oktober 2015 07:30

Robotvogel helpt tegen vogeloverlast
Beeld © Facebook Clear Flight Solutions

Is it a bird? Is it a plane? No, it’s Robird. De robotvogel van Clear Flight Solutions houdt andere vogels uit de buurt van vliegtuigen, zodat ze niet in de motor belanden.

Vogels zien de Robird aan voor een roofvogel, waardoor vogels die overlast bezorgen met behulp van de robotvogel weggejaagd kunnen worden. Dat zijn niet alleen vogels in de buurt van luchthavens, maar ook spreeuwen die eten van fruit die een boer verbouwt.

Ook kan Robird ganzen wegjagen, die jaarlijks miljoenen euro’s aan schade veroorzaken. De innovatie maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Toekomstmakers besteedde al eerder aandacht aan deze vreemde vogel. Destijds was er nog geen toestemming om in de buurt van luchthavens te vliegen, dat is inmiddels veranderd. Binnenkort start een proef op een vliegveld.

In maart werd bekend dat Cottonwood 1,6 miljoen euro investeert in de Twentse startup. Nijenhuis vertelde destijds tegen Toekomstmakers het geld te gebruiken om de technologie te verbeteren. Het buitenland heeft ook al interesse getoond.

De Toekomstmakers Top 100, de lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties, wordt 30 oktober gepresenteerd.

Bron • RTL Z Toekomstmakers

Gerelateerde artikelen