Ondernemen

Moeite met personeel vinden? Haal ze in Brazilië en Oekraïne

Michaël Niewold • 11 april 2017 20:12 @michaelniewold

Moeite met personeel vinden? Haal ze in Brazilië en Oekraïne
Een vergadering bij TRNDlabs, met rechtsonder Gerard Nieuwenhuis. Beeld © TRNDlabs

Vorig jaar werkten er nog drie mensen in een kantoor in het Twentse stadje Rijssen, maar inmiddels heeft electronicamerk TRNDlabs werknemers in Brazilië, Oekraïne, Servië, Marokko en Slovenië. Oprichter Gerard Nieuwenhuis vertelt hoe het is om te werken met personeel dat in verschillende tijdzones zit.

Nieuwenhuis had moeite met het vinden van geschikt personeel in de buurt van het hoofdkantoor van zijn bedrijf. "In de loop van 2016 groeiden we flink en merkten we dat het lastig is om betaalbaar internationaal talent te vinden in de buurt in Twente", legt hij uit. 

Omdat het bedrijf 95 procent van de omzet (2 miljoen in 2016) uit het buitenland haalt, is de blik erg naar buiten gericht: "Dat lukt nu eenmaal beter met mensen die native English praten dan met tien Tukkers bijvoorbeeld."

Goedkopere kandidaten

Ook het salaris speelt een rol, vertelt Nieuwenhuis. Het bedrijf zocht iemand die op de klantenservice kon werken - op zich laaggeschoold werk. Maar vanwege de vele internationale klanten móest de kandidaat wel goed Engels spreken. "Die zijn er wel in Nederland, maar je komt al snel uit bij hoger opgeleide kandidaten die meer salaris vragen. Uiteindelijk hebben we iemand in Brazilië aangenomen", vertelt Nieuwenhuis. 

Via websites als Remote Ok en We Work Remotely reageren er ook veel meer mensen op de vacatures die hij plaatst: "Laatst kregen we 130 sollicitaties binnen op een vacature voor online marketeer", geeft Nieuwenhuis als voorbeeld.

Aantrekkelijke werkgever

Zijn bedrijf is ondanks de ligging buiten de randstad toch een aantrekkelijke werkgever, merkt hij. Het grootste voordeel voor nieuw personeel: je kunt locatie-onafhankelijk werken, waardoor je veel vrijheid hebt. "Ik zie dat veel van mijn leeftijdsgenoten dat belangrijk vinden", vertelt de 29-jarige ondernemer. "Uiteraard is een goed salaris ook belangrijk, maar dan liever op een strand in Thailand, dan met een dikke auto of groot huis."

Om toch goed te kunnen samenwerken met het tijds- en afstandsverschil geven werknemers digitaal door wanneer ze werken en zijn er wekelijkse online vergaderingen om de communicatie goed te laten verlopen. "Want je loopt niet zomaar even bij je collega naar binnen om te overleggen", legt Nieuwenhuis uit. "Wanneer je nauw moet samenwerken met mensen over de hele wereld is het belangrijk om inzichtelijk te hebben wanneer je met je collega's kunt communiceren."

Face-to-face blijft belangrijk

Dit jaar organiseert het bedrijf ook voor het eerst team meetings waar alle elf werknemers bij zijn. Want elkaar af en toe face-to-face zien is volgens Nieuwenhuis wel belangrijk. 

Het werken met werknemers in zo veel landen heeft als nadeel dat hij als werkgever z'n personeel niet allemaal dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden kan geven als in Nederland. Dat lost hij nu op door ze bijvoorbeeld een budget te geven voor het inrichten van een werkplek en het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen