Ondernemen

Met dit instantbeton bouw je zelf een huis binnen twee dagen

Loek Essers • 31 maart 2016 14:55 @loekessers

Met dit instantbeton bouw je zelf een huis binnen twee dagen
Beeld © PolyCare

Bij grote natuurrampen zijn grote delen van steden vaak in één klap onbewoonbaar. Hoe mooi zou het zijn om binnen een paar dagen weer huizen te kunnen bouwen voor de inwoners die dakloos zijn geworden?

De Duitse uitvinder Gerhard Dust bedacht daarvoor een nieuw soort beton dat voor 80 procent uit zand bestaat. In plaats van cement wordt er een polyesterhars aan toegevoegd waardoor de stenen die ermee worden gemaakt drie tot vier keer harder zijn dan gewone bakstenen.

Bijkomend voordeel is dat de bouwblokken binnen 20 minuten hard zijn, waarna je er direct mee aan de slag kunt. Doordat deze net als lego kunnen worden opgestapeld, kun je volgens Dust binnen twee dagen een huis bouwen, zonder dat er ervaring voor nodig is.​

​Bedacht na aardbeving
Dust bedacht het materiaal na de aardbeving in Haïti in 2010 omdat hij de mensen daar de mogelijkheid wilde geven snel weer een huis voor zichzelf te bouwen. Het idee was om Iedereen te laten bouwen met een lokaal bouwmateriaal.

"We dachten, er is genoeg zand in de wereld, dus waarom bouwen we niet met zand?", zegt hij tijdens TEDx Binnenhof in Den Haag. "We hebben lego opnieuw uitgevonden voor gebouwen."

Inmiddels hebben investeerders van over de hele wereld belangstelling getoond in het product, zegt Dust. In onderstaande video zie je hoe de legoblokken van PolyCare precies werken.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen