We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Ondernemen

Allemaal aan de zeewierburger: 1,8 miljoen voor goede ideeën

16 februari 2017 17:00

Allemaal aan de zeewierburger: 1,8 miljoen voor goede ideeën
Beeld © ANP

In de toekomst zullen we veel meer bonenburgers, algenbitterballen en bonenrepen eten dan we nu doen, zeggen wetenschappers. De overheid ziet kansen voor ondernemers met goede ideeën en trekt 1,8 miljoen euro uit om initiatieven te stimuleren.

Wie een goed idee heeft voor producten met peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kan zich inschrijven en maakt kans op 30.000 euro om het idee verder uit te werken. In de tweede ronde is 250.000 euro beschikbaar om het product daadwerkelijk op de markt te brengen. De 'New food challenge' maakt deel uit van een groter project (15 miljoen euro) om consumenten meer plantaardige producten te laten eten.

Het is niet de bedoeling dat je het recept van je favoriete bonenstoofschotel instuurt: de overheid is op zoek naar nieuwe voedselproducten. Het gaat daarbij om maaltijden of bijvoorbeeld snacks. "Het ontsluiten van voedingsstoffen uit algen en wieren staat nu nog in de kinderschoenen. Dat kan verder ontwikkeld worden", legt woordvoerder Danielle Rebel uit. 

Vergelijkbare ideeën

De laatste jaren houden steeds meer ondernemers zich bezig met alternatieve eiwitproducten. Zo schreef RTL Z al eens over krekelmeel, een insectenboederij en zeewierburgers. "Nederland wil voorop lopen met nieuwe producten van plantaardige eiwitten. Met de New Food Challenge wil ik meer nieuwe gezonde producten in de winkels krijgen", zegt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken.

Het gaat niet per definitie om complete producten; er zijn ook grote kansen voor ondernemers met halffabrikanten. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar manieren om alternatieve eiwitbronnen toe te passen in voedsel, zoals kwark speciaal voor sporters, vertelde het Voedingscentrum een paar maanden geleden.

In de toekomst zijn er te weinig koeien en varkens voor iedereen

Dat is niet alleen gezonder, maar ook nodig: komende decennia neemt de wereldbevolking flink toe. Om al die monden te voeden, moeten alternatieve eiwitproducten een serieus onderdeel van ons dieet gaan worden. De technologie gaat hard: over twintig jaar is ons voedsel flink veranderd, voorspelde Judith van der Horst, hoofd research van de Universiteit Wageningen eerder over dit onderwerp. 

Het is niet makkelijk om met al dat vreemde voedsel een plaats te laten veroveren in de bestaande markt, geeft het ministerie van Economische Zaken zelf ook aan. Daarom is een goede marktstrategie bijna net zo belangrijk. 

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen