Ondernemen

Hap! Kruimelvrije boterham voor astronauten komt eraan

17 juli 2017 14:28

Hap! Kruimelvrije boterham voor astronauten komt eraan
NASA astronaut Scott Kelly (R) is duidelijk te spreken over de kwaliteit van zijn snack in het ISS. Beeld © NASA

Brood is nu nog ten strengste verboden in ruimtestations, maar dat duurt niet lang meer. Een Duits bedrijf heeft zijn tanden gezet in 'missie ruimtebrood' en werkt aan een heel speciaal oventje waardoor astronauten binnenkort hun droge tortilla kunnen ruilen voor een verse boterham.

Wie brood wil bakken in een internationaal ruimtestation of ruimtecapsule krijgt te maken met heel wat uitdagingen, te beginnen met het deeg. Het brood mag absoluut niet kruimelen. Rondzwevende kruimels kunnen namelijk in potentie levensgevaarlijk zijn.

Ze kunnen worden ingeademd door astronauten of in apparatuur vast komen te zitten, zegt Sebastian Marcu van het Duitse Bedrijf Bake In Space tegen Scientias.nl.

Het deeg mag daarnaast geen actieve gist bevatten en moet minimaal zes maanden op kamertemperatuur houdbaar blijven.

Niet voorverwarmen

Een andere moeilijkheid is de temperatuur van de oven. Marcu: "Geen enkel oppervlak dat door een astronaut aangeraakt kan worden, mag warmer zijn dan 45 graden Celsius." De buitenkant van de oven mag daarom niet heter worden dan dat.

Daardoor moet het brood ook in een koude oven worden gelegd, terwijl bakkers normaal gesproken de oven voorverwarmen. En mag het brood er pas uit als de oven helemaal is afgekoeld. Dat is niet alleen omdat astronauten de warme oven niet mogen aanraken, maar ook omdat bij het openen van de oven hete lucht ontsnapt en die door de beperkte zwaartekracht in bellen blijft rondzweven.


Astronaut André Kuipers (R) en collega Michael Foale aten in 2004 Nederlandse kaas als ontbijt in het ISS.

Ruimtedeeg

Maar brood dat lang in de oven zit, wordt droog. Dus de oven moet zelf op een of andere manier water toevoegen tijdens het bakproces. Verder is er maar 270 watt energie beschikbaar, dat is zo’n 10 procent van het wattage waarop normale ovens draaien.

Al met al moet Marcu dus een superzuinige, goed geïsoleerde oven bouwen en heel bijzonder deeg ontwikkelen. Om dat te kunnen doen, heeft Marcu geld nodig. Hij is op zoek naar financiers. Als dat lukt, verwacht hij dat zijn ruimteoven en ruimtedeeg in 2018 naar ruimtestation ISS te kunnen sturen.

Herinneringen aan thuis

Nu eten astronauten nog tortilla’s, want die kruimelen niet en zijn lang houdbaar. Maar als je anderhalf jaar of langer in de ruimte zit, gaat dat vervelen denkt Marcu daarom hoopt hij in de toekomst hopen we nog veel meer bakproducten te kunnen aanbieden die astronauten herinneren aan thuis.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen