Ondernemen

Goedkope tafelwijn verkocht als dure Châteauneuf-du-Pape

Frederique Dormaar • 09 augustus 2017 12:44 @dormaar

Goedkope tafelwijn verkocht als dure Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape is een dure wijn (archieffoto). Beeld © Getty Images

Een Franse wijnleverancier heeft massaal goedkope slobberwijn verkocht als Châteauneuf-du-Pape, een dure, gerenommeerde wijn. Mogelijk zijn er 40 miljoen flessen verhandeld. Er loopt een gerechtelijk onderzoek.

Het bedrijf Raphaël Michel koopt wijn in bulk aan van vele verschillende wijnboeren. Vervolgens verkoopt het die wijn in grote hoeveelheden door onder merknamen.

Bijzondere wijn

Het Franse vakblad V&S, dat het schandaal aan het licht bracht, meldt dat Raphaël Michel de wijn onder andere verkocht als Châteauneuf-du-Pape. Dat is een bijzondere wijn waarvan de naam beschermd is en niet zomaar gebruikt mag worden. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de naam Champagne. 

Ook verkocht de wijnleverancier onterecht bulkwijn als Côtes du Rhône, eveneens een beschermde oorsprongsbenaming.

Goedkope tafelwijn

Volgens V&S zou de afgelopen drie jaar tot wel 300.000 hectoliter goedkope tafelwijn verkocht zijn onder beschermde oorsprongsbenamingen. Dat is 10 procent van de van de totale productie in de Rhônevallei, waar het wijnbedrijf Raphaël Michel actief is.

Er loopt al een onderzoek naar Raphaël Michel sinds het najaar van 2016, maar het nieuws kwam pas deze zomer naar buiten.

1 miljoen euro

De topman van Raphaël Michel is Guillaume Ryckwaert. Hij werd aangehouden voor fraude en oplichting. Inmiddels loopt Ryckwaert alweer vrij rond na betaling van een borgsom van 1 miljoen euro.

Het lijkt erop dat de fraudewijn niet in Nederland is verkocht. Joris Snelten, ceo van Delta Wines: "Deze wijnleverancier is bij ons niet bekend. Raphaël Michel ben ik althans nog nooit op de Nederlandse markt tegengekomen en Nederlandse importeurs zijn, voor zover ik weet, niet door deze partij benaderd. De Franse markt is erg groot. Waarschijnlijk opereerde Raphaël Michel alleen op de lokale markt".

De wijnleverancier Raphaël Michel had contracten met onder meer de franse supermarktketen Carrefour. Carrefour heeft de gewraakte flessen inmiddels uit het schap gehaald.

's Werelds bekendste wijnoplichter

Fraude van deze omvang is zeldzaam. Franse controle-instanties zitten er bovenop volgens Snelten: "Er wordt streng gecontroleerd. Ze gaan onaangekondigd langs bij producenten. Die moeten precies kunnen laten zien hoeveel wijn ze produceren. Er worden ook monsters afgenomen en naar het laboratorium gestuurd. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren heeft een eigen keurmerk dat een extra garantie tegen fraude moet zijn."

Toch is het niet de eerste keer dat er wordt gefraudeerd met wijn. De bekendste wijnoplichter is Rudy Kurniawan. Hij maakte begin 2000 bekroonde kwaliteitswijnen van gerenommeerde wijnhuizen na en verkocht die voor exorbitant hoge prijzen. Zo rekende de Amerikaanse miljardair Bill Koch 2,1 miljoen dollar af voor 200 flessen van Kurniawan. Uiteindelijk viel hij door de mand. In 2016 verscheen er een documentaire over deze wijnoplichter: Sour Grapes.

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar

Gerelateerde artikelen