Ondernemen

Glas-in-lood saai? Niet bij deze Zwolse ondernemer

Karin Husslage • 17 augustus 2017 06:28 @karinhusslage

Glas-in-lood saai? Niet bij deze Zwolse ondernemer
Beeld © Arjan Boeve

Bij glas-in-lood denken de meeste mensen aan ramen in oude huizen en bijbelse figuren in kerken. Arjan Boeve (31) wil dat met Stained Glass Geek veranderen. Hij maakt glas-in-lood van hedendaagse iconen: Mario, Iron Man en Pokémon.

Arjan Boeve maakt glas-in-lood 'voor een wereldpubliek'. De werken die hij verkoopt via zijn webshop op Etsy gaan naar allerlei landen, vooral Amerika. Maar in Nederland is zijn werk nog helemaal niet zo bekend, dus is hij een crowdfundactie gestart om meer bekendheid te vragen voor zijn werkplaats. "Het is heel raar om hier te werken, terwijl de mensen om de hoek geen idee hebben wat je doet."

Heel trots is hij op de Iron Man die hij net gemaakt heeft. "Ik heb een jaar rondgelopen met het idee daarvoor, en nu is het eindelijk gelukt. Ik wilde een werk maken dat je met ledverlichting als schilderij kunt ophangen, zonder dat je daarvoor een raam hoeft op te offeren."


Zijn nieuwste creatie: Iron Man. (Foto: Stained Glass Geek)

De afbeeldingen die Boeve maakt zijn afgeleid uit games en comics. "Vroeger werd glas-in-lood alleen gebruikt om heiligen en idolen mee af te beelden. Ik gebruik het om de huidige idolen mee af te beelden. De helft van de helden van nu is fictief. In glas-in-lood maak ik ze tastbaar."

Sprekende afbeeldingen

Zijn liefde voor het vak begon in Normandië, waar hij een tijd woonde. "Glas-in-lood fascineerde me vanwege de snijlijnen en het tekenen, wat ik van kinds af aan heb gedaan", beschrijft hij. Hij zag er veel ambachtslieden mee werden, maar er waren er maar weinig die er sprekende afbeeldingen mee konden maken, met kleur en compositie. "Dat had ik geleerd in mijn opleiding aan de Kunstacademie, en dat wilde ik ook in glas-in-lood doen."

Het eerste werk dat hij online te koop zette, raakte meteen een gevoelige snaar. "Het was vlak voor Kerst, en de afbeeldingen gingen viral via Imgur. Ik was pas twee maanden bezig, maar in één nacht haalde ik voor 10.000 dollar aan opdrachten binnen."

Recept uit de Middeleeuwen

Iets maken in glas-in-lood is niet eenvoudig: het is spelen met beperkingen. "Je kunt niet oneindig bochten maken of uitsparingen aanbrengen, dan breekt het glas. De lol van het ontwerpen zit 'm daarom deels in het zoeken naar het optimum wat het glas kan hebben."


De werkplaats van Arjan Boeve. (Foto: Stained Glass Geek)

Het glas zelf haalt hij uit Duitsland en Amerika. "Er zijn niet veel partijen die het maken", legt Boeve uit. "Het is een ingewikkeld proces, omdat het glas gekleurd wordt met mineralen. Sommige fabrikanten gebruiken zelfs nog recepten uit de middeleeuwen." 

Boeve slaat vaak glas in waarvan hij nog niet weet waarvoor hij het gaat gebruiken. "Waar je als kind kleurpotloden verzamelt, verzamel ik stukjes glas", lacht hij.

16.000 euro

Goedkoop is het dan ook niet: handgemaakt glas kost zo'n 150 euro per vierkante meter. Rood glas - dat gemaakt wordt met goud - zelfs 300 euro of meer.

De producten die hij verkoopt via de webshop gaan vanaf 5 euro en lopen op tot zo'n 800 euro, en daarbuiten lopen zijn opdrachten op tot 16.000 euro. Nu doet hij daarnaast ook nog werken in opdracht, bijvoorbeeld voor mensen die een nieuw glas-in-loodraam nodig hebben in de badkamer, maar dat is een tak die hij wil gaan afsplitsen.


Beeld: Stained Glass Geek

"Mijn collega is daar heel goed in, dus die gaat daarmee door. Dan kan ik me helemaal richten op de ontwikkeling van de collectie, en verder blijven leren. Ik wil de werken presenteren als unieke kunststukken voor mensen thuis of voor in bijvoorbeeld prestigieuze kantoren."

'Oh my god, Pokémon'

Met het geld van de crowdfundactie gaat Boeve zijn werkplaats verbeteren en uitbreiden, en vanaf september drie stagiairs aannemen. Dan kan hij zijn bedrijf verder uitbouwen en naar Amerika gaan. "Ik zie voor me dat ik straks elk kwartaal een kist met werk die kant op stuur en dan twee weken ga praten met galeriehouders."


Alle figuren die Boeve maakt zijn gebaseerd op game-figuren. (Foto: Stained Glass Geek) 

De Amerikanen die hij tot nu toe spreekt zijn in elk geval enthousiast. "Ik heb net in New Orleans op een beurs gestaan waar mensen erg verbaasd waren over wat ik maak. Je zag ze kijken: dat lijkt wel Mario of Pokémon. Toen ze ontdekten dat het echt was, riepen ze 'oh my god!' Ze wilden het aanraken en ermee op de foto", lacht Boeve.

Zijn ultieme droom? "Als prominenten zoals de acteur van Iron Man zelf het werk koopt, of een mooi groot merk als Heineken. Maar vooral zoek ik naar erkenning voor het medium, en dat jonge mensen het ambacht ook gaan doen."

Zien hoe Arjan Boeve glas-in-lood maakt? Je ziet het in zijn crowdfundvideo:

Bron • RTL Z / Karin Husslage

Gerelateerde artikelen