Ondernemen

Gedegradeerd Go Ahead blijft positief ondanks stevig omzetverlies

Maarten Veeger • 14 september 2017 14:57 @breakingsweep

Gedegradeerd Go Ahead blijft positief ondanks stevig omzetverlies
Beeld © ANP

Go Ahead Eagles degradeerde afgelopen seizoen naar de Jupiler League. Dat betekent dit seizoen ruim een kwart minder omzet. Er zitten minder mensen op de tribune en in de businesslounge en televisieinkomsten daalden hard.

Toch is voorzitter Edwin Lugt positief: "We zijn kerngezond en er wordt een fundament gelegd om niet meer altijd onderin de Eredivisie of bovenin de Jupiler League te spelen." 

De deuren werden hard dichtgeknald toen Go Ahead Eagles degradeerde eind vorig seizoen. "De teleurstelling was groot maar van een crisis is nooit sprake geweest", zegt voorzitter Edwin Lugt. "Deze club heeft weleens voor hetere vuren gestaan."

Tekst gaat verder na de video over hoe er bij Go Ahead Eagles wordt gewerkt aan de toekomst. 

Opbouwen na faillisement

Go Ahead Eagles ging in 2003 failliet. Mismanagement door te scheutige bestuurders deed de club de das om. Daarna is stapje bij beetje gewerkt aan het opbouwen van een stabiele organisatie die een degradatie en het omzetverlies dat daarbij hoort goed moet kunnen opvangen. 

De club bouwde twee jaar geleden twee nieuwe tribunes. "De capaciteit moet omhoog. Want een regel in de voetbalwereld is dat je een omzet van 1000 euro kan maken per toeschouwer." De Adelaarshorst, een stadion dat er al bijna 100 jaar staat, is nu goed voor 10.000 toeschouwers. Dat betekent in theorie een omzet van 10 miljoen euro.

Financieel gezond, maar financiën blijven lastig

Maar zover is het nog niet. Go Ahead Eagles heeft nu een begroting van 5,7 miljoen euro, 2 miljoen minder dan vorig seizoen. De club zit wel stevig in de zogenaamde Categorie 3 van clubs die er financieel goed voorstaan.

Daar zitten twaalf clubs in, waaronder Ajax, PSV Feyenoord en SC Heerenveen. De meeste clubs in de Jupiler League ( de Eerste Divisie)  zitten in categorie 2, wat 'voldoende' betekent.

Met het grotere stadion is de potentie er om verder te groeien. Maar Lugt worstelt permanent met de verschillen in financiële en sportieve ambities. Met de degradatie zijn ook wat geldschieters vertrokken.

"Een flexibel uitgavenpatroon is dan ook heel belangrijk. Vooral in de uitgaven aan spelerssalarissen. De jongens verdienen tot wel de helft minder dan vorig seizoen. Veel zijn er vertrokken. De selectie is grotendeels vernieuwd", legt Lugt uit.

Terug naar de Eredivisie

De prestaties blijven dan ook achter. Vorig seizoen werd nog gestunt door te winnen van Feyenoord. Nu wordt er gestunteld tegen clubs als Helmond Sport en FC Volendam. Na vier wedstrijden heeft het team drie punten.

Lugt maakt zich er geen zorgen om, nog niet. "Als we de playoffs maar halen. Zo kunnen we weer terug naar de Eredivisie om verder te bouwen en een stabiele club te worden op het hoogste niveau. Gezien ons grote afzetgebied van Apeldoorn via Deventer tot Zutphen, verdienen we dat."

MKB Ondernemers Congres

RTL Z organiseert op donderdag 26 oktober 2017 het jaarlijkse MKB Ondernemers Congres in de Jaarbeurs Utrecht.

Rond het centrale thema 'Positief Ondernemen' delen topsprekers en topondernemers hun beste lessen en inzichten.

Ga voor meer informatie en tickets www.mkbondernemerscongres.nl.

Bron • RTL Z / Maarten Veeger

Gerelateerde artikelen