Ondernemen

Bloemendaal wil paal en perk stellen aan grote strandfeesten

Ilan Sluis • 12 september 2017 17:09 @ilanrtl

Bloemendaal wil paal en perk stellen aan grote strandfeesten
Beeld © ANP

Ze komen van heinde en verre: de feestgangers van feesten op het strand van Bloemendaal aan Zee. Maar voor hoe lang nog? De gemeente Bloemendaal wil volgend jaar al paal en perk stellen aan de grote feesten.

Bloomingdale, Beachclub Vroeger, Fuel. Zomaar een paar namen van strandpaviljoens die de bellen van feestliefhebbers doen rinkelen. Afgelopen jaar waren er 150 grote feesten met namen als Luminosity, Sunsetterz, Ghostriders, met internationaal bekende dj's als Ferry Corsten, Menno de Jong, dj Jean en Paul Oakenfold.

Weggeblazen

Maar of dat volgend jaar nog zo is, valt nog te bezien. De gemeente wil niet meer dan zes grote, gezamenlijke feesten en 25 andere grote feesten van individuele paviljoens toestaan. Verder moeten ze het doen met bedrijfsfeesten, bruiloften en partijen.

Want de feesten gaan ook gepaard met incidenten. Eind mei nog werd vroegtijdig een eind gemaakt aan een groot feest. En die incidenten zijn een doorn in het oog van de gemeente, die in een strandnota schrijft dat het strand gericht moet zijn op 'kwaliteit in vorm van luxe en comfort' en dat 'veiligheid tijdens feesten en partijen hoog in het vaandel staat'.

Of zoals de wethouder het verwoordt: "Dit moet ook een emmertje-schepje strand zijn, waar gezinnen heen gaan met hun kinderen om lekker in het zand te spelen, zonder dat ze rond 15 uur worden weggeblazen door keiharde muziek. Of waar de politie in actie moet komen om de zaak in banen te leiden."

Pachtcontracten

Daarom is al in 2013 in het bestemmingsplan opgenomen dat het aantal feesten wordt beperkt. Tot nu toe kwamen de paviljoenhouders daar onder uit, omdat de pachtcontracten nog doorliepen. Maar die lopen volgend jaar af en Bloemendaal wil in de nieuwe contracten de striktere regels opnemen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

De paviljoenhouders willen nog niet reageren op de plannen. "Donderdag is een overleg gepland, dat willen we eerst afwachten", zegt Ivo Berkhoff van KHN namens de paviljoenhouders.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen