Ondernemen

Loft2go wil leegstaand vastgoed omtoveren tot woonruimte

Rikke van Geest • 15 september 2015 16:20 @RikkeVG

Beeld © Loft2go

Loft2go is een verplaatsbare badkamer- en keukenunit, die leegstaande kantoorpanden omtovert tot tijdelijke woonruimte. Ook een oplossing voor het vluchtelingenprobleem, denkt oprichtster Marie-Claire Aarts.

Aarts is net terug uit Lesbos, waar ze de grote hoeveelheden vluchtelingen met eigen ogen zag. "Er zijn zoveel mensen die hier naar toe gaan komen. Er wordt moord en brand geschreeuwd over een tekort aan woningen, maar wij denken dat snel te kunnen oplossen. We roepen gemeentes op om hun leegstaand vastgoed te transformeren tot woonruimte voor vluchtelingen."

Twee modellen
Loft2go is een blok met een badkamer aan de binnenkant en een keuken aan de buitenkant. "De leidingen zitten in de wanden verwerkt. Alleen water en elektra moeten naar de unit worden geleid en er is een gat in de grond nodig voor de afvoer. Het voldoet aan alle bouweisen, waardoor geen bouwvergunning nodig is."

Er zijn twee modellen: premium (kosten circa 17.000 euro) en budget (circa 10.000 euro). De laatste versie is, volgens Aarts, ideaal om woonruimte voor vluchtelingen te creëren. "De levertijd is anderhalve maand en het is in één dag in elkaar te zetten. We kunnen ze in grote hoeveelheden leveren, in alle kleuren van de regenboog."

Barbapapa
Beide modellen zijn modulair en daardoor eenvoudig uit elkaar te halen en uit te breiden. "Het is zo flexibel als Barbapapa. Het kan ook worden gemaakt als een unit met vijf toiletten, twee douches en een keuken aan de achterkant."

"De gemeente Leiden is erg geïnteresseerd en ook in Amsterdam hopen we snel een pilot van de grond te krijgen." Aarts presenteert het budgetmodel met de naam Urgent op 30 oktober tijdens de Accenture Innovation Awards.

Loft2go maakt kans op een plekje in de Toekomstmakers Top 100. De lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties wordt op 30 oktober gepresenteerd.

Bron • RTL Z Toekomstmakers