Ondernemen

Klanten van Fairzekering veroorzaken minder schade

Rikke van Geest • 18 september 2015 12:40 @RikkeVG

Beeld ©

Autobestuurders die netjes rijden, belonen met een lagere premie. Dat is het idee achter Fairzekering, een van de kanshebbers op een plek in de Toekomstmakers Top 100. En het werkt: klanten veroorzaken minder schade waardoor het verkeer veiliger wordt.

Fairzekering volgt het rijgedrag van klanten door een stekker onder het dashboard van de auto te plaatsen. Dat apparaat kijkt naar optrekken, remmen en snelheid. Aan het eind van de maand krijgt de bestuurder zijn score: groen (35 procent korting op de maandpremie), oranje (10 procent korting) of rood (geen korting).

De polis kan worden stopgezet als er tien van de twaalf maanden een rode score wordt behaald. "Onze antiselectie werkt goed. Er zijn haast te weinig schades. Het zijn voornamelijk pechschades, waardoor het lastig is om schade aan rijgedrag te relateren", aldus Marcel Koster, een van de vier oprichters van Fairzekering, tegen Toekomstmakers

35 procent minder schade
Na een jaar blijkt dat klanten van Fairzekering 35 procent minder schade veroorzaken dan het landelijk gemiddelde. Reden om de premie voor jonge bestuurders te verlagen.

"We komen alle vier uit de verzekeringswereld", zegt Koster. "Als de kosten naar beneden moesten, werd een reorganisatie uitgevoerd. Terwijl de schadelast 80 procent van de premie bepaalt. Wij willen de schadelast en daarmee dus het rijgedrag aanpakken." Zo draagt de verzekeraar bij aan de verkeersveiligheid.

Met het apparaat in het dashboard wordt ook data verzameld over hoeveel, waar en wanneer de bestuurder rijdt. Belangrijke informatie voor de verzekeraar. "Als je veel ’s avonds en ‘s nachts rijdt, is er een hoger risico op schade. Je oplettendheid wordt minder na het avondeten, dat komt door je biologische klok".

Data
Koster vertelt dat inmiddels een paar duizend bestuurders gebruikmaken van Fairzekering die samen meer dan tien miljoen kilometers gereden hebben. Uit de verzamelde data blijkt dat zaterdagochtend het slechtst wordt gereden. En wat betreft de eeuwige strijd tussen de seksen: Vrouwen trekken harder op dan mannen.

Maar over het algemeen wordt er veilig gereden, want 81 procent van de klanten heeft het afgelopen jaar een groene score behaald.

Kansen
De belangstelling voor het concept groeit. "We zijn actief in de Benelux, maar ook in enkele opkomende landen", waar Koster op dit moment uit strategisch oogpunt niet meer over wil zeggen. Nieuwe kansen ziet hij genoeg. “We willen ook huizen en mensen veiliger maken."

Koster sluit niet uit dat Fairzekering in de toekomst ook andere verzekeringen gaat aanbieden. “Het is een mooi label, waar je van alles onder kan hangen.”

Fairzekering maakt kans om te belanden in de Toekomstmakers Top 100, de lijst met de honderd mooiste Nederlands innovaties. Deze week besteedde Toekomstmakers ook aandacht aan twee andere kanshebbers: de verplaatsbare badkamer- en keukenunit van Loft2go en zes innovaties van Philips.

Bron • RTL Z Toekomstmakers