Ondernemen

Kromkommer maakt soep van gekke groentes

Rikke van Geest • 25 september 2015 14:03 @RikkeVG

Beeld © Kromkommer

Een Siamese wortel of een te kleine courgette. Normaal worden deze groenten weggegooid, maar Kromkommer maakt er soep van. Het concept is kanshebber op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Het assortiment van Kromkommer bestaat uit vijf soorten soep gemaakt van overtollige tomaten, afwijkende wortels, gekraste courgettes, te grote bieten en te kromme komkommers.

Paprika
"Wij werken aanbodgestuurd, afhankelijk waar er waste is. We bekijken nu of we ook iets kunnen doen met aardappelen, pompoenen en paprika's. Paprika blijkt lastig, daarvoor hebben we nog geen goede receptuur gevonden." Dat vertelt Chantal Engelen, een van de drie oprichters, aan Toekomstmakers.

Naast soep is Kromkommer ook bezig met het ontwikkelen van andere producten. Engelen wil er niet te veel over zeggen, omdat het nog niet zeker is of het de productiefase haalt. "We zijn een tijd bezig geweest met ketchup, maar het bleek te kostbaar om dat te maken van verse tomaten. Het product zou dan te duur worden."

Kerstpakket
Engelen verwacht dit jaar 100.000 soepen te verkopen, waarvan grofweg 30 procent in een kerstpakket belandt. Dat zijn vooral pakketten van externe partijen, maar Kromkommer verkoopt zelf ook kerstpakketten. "We stellen nu voor het derde jaar een pakket samen met onze producten en die van andere producenten die ook de productieketen willen verbeteren en daarmee de wereld een stukje beter maken."

Kromkommer is vooral een initiatief tegen voedselverspilling. "We besteden 50 procent van onze tijd aan het product en 50 procent aan campagne voeren. In mei hadden we een pop-up store op Hoog Catharijne waar we gekke groenten verkochten. Retailers zeggen dat mensen die groente niet willen, maar wij bewijzen dat het wel kan."

Inspireren
De drie oprichters hebben geen ambitie om zelf een winkel te openen. "Wij zijn geen groentewinkel. Wij willen retailers inspireren er mee aan de slag te gaan. Zij kunnen een veel grote verandering bewerkstelligen", aldus Engelen.

Op 7 november organiseert Kromkommer in Rotterdam en Utrecht het ‘Bijna waste geweest feest’. "Vanaf half oktober verkopen wij tassen via crowdfunding. De tas kan je op de dag zelf vullen met vijf kilo groente die anders verspild zou worden. Je kunt de tas ook doneren aan de voedselbank, als je 'm niet zelf wilt komen vullen. We hopen 10.000 kilo aan groente te verkopen."

Kromkommer is een van de innovaties op de longlist van de Toekomstmakers Top 100. Deze week besteedde Toekomstmakers ook aandacht aan andere innovaties die kans maken op een plekje in de Top 100: een fietspad dat stroom opwekt en kleding gemaakt van plastic afval.

Bron • RTL Z Toekomstmakers