Ondernemen

Videogame stimuleert chirurg vaker te oefenen

Rikke van Geest • 09 oktober 2015 12:00 @RikkeVG

Beeld © Underground

Beginnende chirurgen moeten bepaalde handelingen vaak oefenen. Dat is saai. Bovendien zijn simulatoren duur en zo gevoelig dat ze regelmatig kapot gaan.

Een arts van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bedacht dat het anders kon en benaderde spelontwikkelaar Grendel Games, dat leidde tot het spel Underground. De innovatie maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Wii
Het spel kan gespeeld worden met behulp van een speciale plastic controller die aangesloten wordt op de Wii U. Door te spelen worden laparoscopische vaardigheden geoefend. Laparoscopie is een methode waarbij via kleine sneetjes in de buik een operatie of onderzoek uitgevoerd kan worden, maar in het spel is geen operatietafel te zien.

"Je traint dezelfde motorische vaardigheden, maar dan in een game. Het gaat over een robotje in een ondergrondse omgeving, die je moet helpen de uitgang te vinden door obstakels te verwijderen en monsters te verslaan." Dat vertelt Jan-Jaap Severs, mede-eigenaar van Grendel Games, tegen Toekomstmakers.

Underground is ontwikkeld om het oefenen leuk te maken en zo mensen te verleiden meer te trainen. "We proberen ze zoveel mogelijk trainingsuren te laten maken om zo de kwaliteit van de ingrepen te verbeteren." Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het spel inderdaad bijdraagt aan de laparoscopische vaardigheden.

Verkoop
Het spel is sinds februari 2015 op de markt en inmiddels in gebruik bij een aantal Nederlandse ziekenhuizen, waaronder UMCG en Radboudumc. Ook chirurgen van ziekenhuizen in Ierland, Amerika en Duitsland kunnen Underground spelen.

"Producten verkopen, zeker in de chirurgische industrie, is een vak apart. Mensen kijken erg naar elkaar. Sommigen reageren sceptisch; anderen enthousiast. Positieve resultaten uit onderzoek geven vertrouwen, maar het vertaalt zich moeilijk in verkopen. Het is een kwestie van een lange adem", aldus Severs.

Spel
Onverwacht is de interesse uit een andere doelgroep: consumenten hebben het Nintendo-spel in de afgelopen zes maanden 350 keer gedownload. Het is namelijk ook te spelen zonder de plastic controller, al oefen je dan geen chirurgische vaardigheden.

Underground staat op de longlist voor de Toekomstmakers Top 100. De lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties wordt 30 oktober gepresenteerd. Deze week besteedde Toekomstmakers ook aandacht aan andere innovaties die kans maken op een plek: Een robotvogel en de parkeergarage annex wateropvang in Rotterdam. Zie ook: rtlz.nl/toekomstmakers

Bron • RTL Z Toekomstmakers