Ondernemen

Passagiersvliegtuigen krijgen Nederlandse spiegels

Rikke van Geest • 16 oktober 2015 11:00 @RikkeVG

Aviationglass maakt speciaal dun glas voor vliegtuigen Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Het Nederlandse AviationGlass gaat passagiersvliegtuigen van een grote vliegtuigbouwer voorzien van spiegels.

Dat vertelt een van de directeuren van AviationGlass, Jaap Wiersema, aan RTL Z Toekomstmakers, zonder de naam van de vliegtuigbouwer te willen noemen. "We zitten nog in het laatste stukje van de kwalificatiefase. Nog één simpele test en dan is het rond."

Passagiersvliegtuigen
Ramen en spiegels in vliegtuigcabines werden tot nu toe gemaakt van plastic. Glas was een no go: te dik en te zwaar. Bovendien gelden er strenge veiligheidseisen wat betreft sterkte, het mag niet te snel breken, en brandwerendheid. 

AviationGlass heeft, als eerste bedrijf ter wereld, het voor elkaar gekregen om glas te ontwikkelen dat voldoet aan alle eisen van de Europese luchtvaartindustrie. De innovatie maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100, de honderd mooiste Nederlandse innovaties.

Het bedrijf uit Voorthuizen startte met het leveren van spiegels en glas aan een partij die privévliegtuigen inricht. Vanaf februari volgend jaar zijn de toiletgroepen van de passagiersvliegtuigen aan de beurt. "We zijn zo trots. Ik zou het van de daken willen schreeuwen", aldus Wiersema.

Veiligheidseisen
Om te voldoen aan de Amerikaanse standaard moet het product nog verder ontwikkeld worden. "Er geldt in Amerika een extra eis wat betreft brandwerendheid van het glas, waar we het product voor moeten modificeren. We hopen voor het einde van het jaar de nieuwe versie uit te brengen die nog dunner en lichter is en voldoet aan de eisen", zegt Wiersema.

Ook de productontwikkeling van spiegels ligt niet stil. AviationGlass heeft een manier bedacht om verlichting in de spiegel te integreren. De verlichting kan vervolgens aan- of uitgezet worden door de spiegel aan te raken.

RTL Nieuws maakte deze zomer een item over AviationGlass:

De ramen en spiegels van AviationGlass staan op de longlist voor de Toekomstmakers Top 100. De lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties wordt 30 oktober gepresenteerd. Deze week besteedde Toekomstmakers ook aandacht aan andere innovaties die kans maken op een plek: Een woning die kan drijven bij een overstroming en het meest duurzame kantoor ter wereld.

Bron • RTL Z Toekomstmakers