Ondernemen

Pinkpop-baas Jan Smeets: 'Hoeveel we betalen? Bedragen met zes nullen'

14 mei 2017 10:46

Beeld © ANP

Hij staat voor de achtenveertigste editie van Pinkpop, is 72 jaar oud en heeft twee hartoperaties achter de rug, maar hij wil van geen wijken weten. Mr. Pinkpop Jan Smeets blijft onverminderd enthousiast over zijn Limburgse popfestival met internationale uitstraling, geeft toe dat hij verslaafd is aan aandacht, maar kan ook heerlijk mopperen.

Op het magazine van de Volkskrant, dat onlangs een hele editie aan Limburg wijdde, zonder een woord te besteden aan Pinkpop. Of op Lodewijk Asscher, met zijn Wet Werk en Zekerheid. "Iedereen valt over hem heen, maar toch gewoon volhouden dat je gelijk hebt. Zou hij wel eens met mkb’ers praten?"

We bezoeken Smeets in Geleen in zijn kantoor, 'Buro Pinkpop', het kloppend hart van het festival in Landgraaf, waar ook de Pinkpop Expo is te bewonderen. Een tentoonstelling met posters, foto’s en historische documenten, die een goed beeld geeft van de indrukwekkende geschiedenis van het festival.

The Stones

Smeets is zelf ook vaak terug te vinden op de foto’s: "Kijk, hier staan The Stones met mij op de foto." En we mogen ook filmen achter de expositie, op de burelen, waar hij ons mee troont naar 'het zelfbevredigingsmuurtje' vol oorkondes en onderscheidingen die hem in de loop der jaren ten deel vielen. In een openhartige oprisping voor het muurtje: "Ik ben verslaafd aan aandacht."

Natuurlijk is hij gek op muziek, daar begon het allemaal mee in de jaren zestig. Met vrienden bezocht hij Woodstock, hij richtte een fanclub op voor Peter & The Rockets van Peter Koelewijn en wilde zelf muzikant worden. Maar voor zang of gitaar bleek hij geen talent te hebben, wel voor organiseren. Als een startup avant la lettre timmerde hij aan de weg.

Bedragen met zes nullen

Hij moet lachen om de bedragen die hij destijds voor de bands neerlegde. U2 kwam de eerste keer voor 6000 gulden! Over de huidige tarieven laat hij zich niet uit: "Dat is contractueel afgesproken, ik kan alleen zeggen dat we bedragen met zes nullen betalen."

Kan het niet specifieker? Het is toch common knowlegde dat hij voor The Stones vier miljoen euro neer moest tellen? "Hoho, ga er maar onder zitten hoor, misschien de helft." Twee miljoen dus. "Nee, dan zou ik voor het midden kiezen." Oké, drie miljoen. "Jij bent een mooie zeg, ik vertel niks meer."

Tekst loopt door onder de foto.
Thumbnail

Neil Young

Gelukkig praat hij verder honderduit. Sterker nog: hij is niet te stoppen. Het zijn ook prachtige verhalen. Niet alleen over The Stones, maar ook over hoe hij Paul McCartney naar het festivalterrein van Landgraaf wist te lokken, over Bruce Springsteen, Coldplay, de Red Hot Chili Peppers, Rammstein, Lionel Richie, ze stonden er allemaal.

En dan, een beetje verdrietig, over zijn grootste wens die maar niet in vervulling raakt: Neil Young. Te duur, één keer zat hij er vlakbij, was het bijna rond, maar ging het toch niet door. Zijn idool was verhinderd.

De nieuwe editie biedt ook weer voor elk wat wils, dat beantwoordt aan zijn wens. Pinkpop is voor alle generaties, met Justin Bieber, System of a Down, Kings of Leon, Martin Garrix, Bomba Estéreo en Lotte Walda.

Startup

Pinkpop is ook het verhaal van de startup die groter groeide, nu met tien man vaste staf op kantoor, 120 leidinggevenden en een paar duizend medewerkers. Het is allemaal goed gekomen met hulp van buitenaf, die je altijd nodig hebt, na het rampjaar 1985.

Hij schakelde de toenmalige baas van Mojo Concerts, Leon Ramakers, in en is hem sindsdien eeuwig dankbaar. Mojo was al hofleverancier van zijn artiesten, daarna werkte Ramakers op persoonlijke titel mee en regelde in 1986 The Cure, waarmee het festival gered werd.

Pinkpop overleefde meer rampen, Smeets herstelde van zware operaties en aan de opvolging is ook gedacht. In een moment van onbescheidenheid: "Pinkpop is meer dan Jan Smeets, de opvolging is geregeld. Maar er staat nog geen nieuw boegbeeld klaar, dat is waar."

Maandag 15 mei, 22.30 uur RTL Z, Van Liempt 1-op-1, Jan Smeets, oprichter Pinkpop.

Bron • RTL Z / Paul van Liempt