Ondernemen

Uitzendbureau voor robots wil Europees marktleider worden

Rikke van Geest • 11 september 2015 12:00 @RikkeVG

Beeld © Bart van Overbeeke

Op de High Tech campus in Eindhoven is sinds kort een uitzendbureau voor robots gevestigd. De startup Smart Robotics kan binnen een dag een robot leveren aan kleine ondernemers die de investering zelf niet kunnen of willen doen.

Oprichters Heico Sandee en Mark Menting startten 1 mei hun robotuitzendbureau met de ambitie om over vijf jaar Europees marktleider te worden op het gebied van flexibel verhuren van robots als eindoplossing.

Robot
Heico Sandee, voorheen programmamanager robotica aan de Technische Universiteit Eindhoven, en Mark Menting, ervaring als manager bij zowel een uitzendbureau als een technisch bedrijf, zagen een toenemende behoefte aan flexibele automatisering. "Vooral kleine ondernemers vinden het lastig om zo’n grote investering te doen. Wij willen de drempel verlagen door robots per maand te verhuren", vertelt Menting.

Smart Robotics werkt met drie modellen van het Deense Universal Robots, waarvoor zij zelf software ontwikkelen. "We kunnen niet veel waarde toevoegen aan de hardware, maar met onze software leren we de robot vaardigheden. Binnen een paar uur is de robot operationeel, vergelijkbaar met de inwerktijd van een werknemer.

Prijs
De robots kunnen zwaar of gevaarlijk werk doen en zijn relatief voordelig. "We rekenen een maandbedrag. Als een robot 40 uur per week in bedrijf is, beginnen de kosten bij 18 euro per uur. Maar een robot is 24 uur per dag inzetbaar, dus bij een werkweek van 80 uur is de vanafprijs 9 euro per uur. Het voordeel van de inzet van robots is dat bedrijven lokaal kunnen blijven produceren in plaats van werk uit te besteden naar lage loonlanden."

Momenteel zijn er vijf robots verhuurd aan kleine mkb-bedrijven en een veelvoud aan offertes staat uit. "Onze robots stapelen dozen op pallets of verpakken flessen in een doos. We hebben ons gericht op bedrijven in de maakindustrie en logistiek, maar we krijgen ook aanvragen uit de foodsector."

Internationaal
"Ons businessmodel lijkt te conservatief", vervolgt Menting. "We gingen ervan uit na een jaar twaalf robots te verhuren. Onze ambitie is nu om dat ruimschoots te overtreffen."

"Een van onze huidige klanten is een internationaal bedrijf dat ons heeft gevraagd of we willen kijken naar andere fabrieken die wereldwijd verspreid zijn. Daarnaast hebben we contact met een partij uit Azië. Door net als in Nederland samen te werken met een lokale hardware-leverancier kunnen we in het buitenland iets soortgelijks opzetten. De softwareontwikkeling blijft in Eindhoven, maar op deze manier kunnen we lokaal aanwezig zijn wat ook nodig is in de uitzendbranche."

Smart Robotics is in de race voor een plek op de Toekomstmakers Top 100. Deze week besteedde Toekomstmakers ook aandacht aan twee andere innovaties die op de longlist staan: De Vegetarische Slager en Wearable Solar. Op 30 oktober wordt de lijst met de honderd mooiste innovaties bekendgemaakt.

Bron • RTL Z Toekomstmakers