Ondernemen

Gras kan dienen als voedsel voor dier en mens

Rikke van Geest • 28 oktober 2015 16:00 @RikkeVG

Beeld © Grassa/Rob Fritsen

Alleen koeien gras laten eten is zonde. Door middel van een raffinagemachine wordt vers gras omgezet in grassap en grasvezel. Het eiwitrijke sap kan gebruikt worden als varkensvoer of op termijn zelfs in voedingsmiddelen voor mensen.

De overgebleven grasvezels kunnen alsnog naar de koeien of naar de papier- en kartonindustrie. De innovatie van Grassa maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Gras
De drie oprichters van Grassa, waaronder voormalig hoogleraar Johan Sanders aan de Wageningen Universiteit, kwamen tot de conclusie dat het eiwit in gras flink onderbenut wordt.

"Koeien breken het eiwit in gras af tot losse bouwstenen en bouwen het met behulp van bacteriën weer op, maar zij kunnen datzelfde bewerkstelligen door mais en tarwe te eten. Eiwit uit mais en tarwe zijn voor mensen en dieren met één maag minder waard dan eiwit uit soja of gras waar essentiële aminozuren in zitten", legt Sanders uit.

Boeren
Dankzij de bioraffinage kunnen boeren de waarde van hun gras verdrievoudigen. "Tevens heeft Grassa een positief effect op het terugdringen van stikstof en fosfaat. De import van soja kan omlaag, waarmee ook de import van deze stoffen daalt."

"Daarnaast kan de bioraffinage fosfaat uit het gras halen, waardoor het niet in het voer en dus ook niet in de mest terechtkomt", aldus Sanders tegen RTL Z Toekomstmakers.

Bioraffinage
De bioraffinage is in Nederland nog niet in gebruik, maar Sanders verwacht dat daar snel verandering in komt als de Kringloopwijzer gebruikt wordt.

"Het rekent op individueel bedrijfsniveau uit hoeveel fosfaat en stikstof een boer produceert. Als ze zien dat de bioraffinage van Grassa het overschot verkleint, waardoor ze minder boetes hoeven te betalen, dan gaat het balletje rollen."

Eiwit
Het anders benutten van gras kan tevens helpen de voedselschaarste in de wereld terug te dringen. "In arme landen krijgen kinderen vaak te weinig eiwit binnen en dan ook nog vaak laagwaardig eiwit, zoals uit mais. Dat levert te weinig essentiële aminozuren op."

"We maken momenteel een raffinage die dit jaar in Oeganda geïnstalleerd gaat worden. Het maakt grassap en grasvezels voor varkens en runderen, maar dezelfde machine kan alfalfa verwerken dat een vergelijkbare samenstelling als gras heeft."

Voeding
Het product dat daaruit voortkomt, kan gebruikt worden om kinderen van hoogwaardig eiwit te voorzien. "Als het project in Oeganda goed uitpakt, kunnen in de toekomst tientallen tot honderden machines op die manier gebruikt worden."

Ook in Nederland ziet Sanders kansen in de voedingsindustrie. Eiwitten uit gras, alfalfa of bietenblad kunnen gebruikt worden in soepen, sauzen en toetjes. "Het proces zou dan iets aangepast moeten worden, maar ik kan me goed voorstellen dat er interesse is vanuit de vegetarische hoek."

Toekomstmakers is bezig met het samenstellen van een lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties. Deze Toekomstmakers Top 100 wordt 30 oktober gepresenteerd.

Bron • RTL Z Toekomstmakers