Ondernemen

Succes voor muziekdienst Chordify? 'Niet Nederland, maar VS is onze markt'

05 januari 2016 09:05

Beeld ©

Wil je Adeles Hello spelen op de piano? Of John Legend op de gitaar? Een muziekclip van YouTube, Deezer of Soundcloud direct omzetten tot een akkoordenschema dat je zelf kunt (leren) spelen. Met die online dienst timmert Chordify behoorlijk aan de weg. Hoe gaat het inmiddels met deze start-up?

In 2014 deed Chordify mee aan een aantal start-up-evenementen, zoals Shell LiveWIRE. Daar grepen de muzikale ondernemers naast de prijzen, maar hun idee kreeg van de jury wel een eervolle vermelding. Toekomstmakers maakte een uitzending over LiveWIRE, zie het interview met Chordify hieronder.

Geen budget voor reclame
"De eervolle vermelding was leuk, het gaf ons weer wat om te vermelden. We moesten en moeten het wel van dat soort evenementen hebben, want we hebben geen budget voor reclame", zegt mede-oprichter Bas de Haas.

"Helaas is Nederland geen grote markt voor ons, de meeste bezoekers komen toch uit de VS. We willen nog niet emigreren, dus hebben we sinds kort Marcus Henderson, muzikant en bedenker van Guitar Hero, die voor ons in de VS langs evenementen reist als Shell LiveWIRE. Hij zorgt voor publiciteit. Dat werkt goed."

Miljoenen gebruikers
Het Nederlandse muziekplatform bestaat deze maand drie jaar en trekt inmiddels ruim anderhalf miljoen bezoekers per maand. Inmiddels zijn er al 3,2 miljoen nummers 'gechordified'. En elke dag komen daar meer nieuwe nummers bij. 

"Op dit moment is Adele's Hello het meest gechordified. En dat is wel opvallend, want wat we meestal zien is dat per land de hitlijsten worden gevolgd, maar Adele staat overal hoog."

POPULAIRSTE NUMMERS:

Top 5 Europa (november 2015):
1.    Adele – Hello
2.    K3 - Alle Kleuren
3.    Adele - Rolling in the Deep
4.    Scorpions - Believe In Love
5.    John Legend - All of Me

Top 5 VS (november 2015):
1.    Adele – Hello
2.    Drake - Hotline Bling
3.    Violet Chachki – Vanguard
4.    Meghan Trainor ft. John Legend - Like I'm Gonna Lose You
5.    Meghan Trainor - Better When I'm Dancin'

Top 5 Wereldwijd (sinds oprichting Chordify):
1. John Legend - All of Me
2. Keroz Nazri - Sedia Bercinta Lagi
3. Alberto Barros – Lágrimas
4. Passenger - Let Her Go
5. Te Vaka - Tamahana

​Personaliseren muziekschema
De Haas: "Chordify heeft flinke stappen gezet het laatste jaar. Aan de algoritmen van Chordify is hard gewerkt om betere akkoordenschema's te kunnen maken." Tegelijkertijd blijken muzikanten het lang niet altijd eens over de mooiste manier om iets te spelen, daarom kun je de akkoordenschema's inmiddels ook personaliseren.

"Het is een enorme uitdaging, maar samen met de Universiteit Utrecht werken we aan een manier om al die aanpassingen te verwerken om onze eigen schema's te verbeteren. Dat is een combinatie van statistiek en kansberekening. Aan de ene kant kijken we naar de meest voorkomende aanpassingen. We moeten ook rekening houden met de kans op vandalisme, mensen die bewust fouten in schema's zetten", legt hij uit.

Big data in akkoorden
"Al die informatie bundelen we." Met een lach voegt hij toe: "We zijn inmiddels bijna een big-databeheerder, door al die algoritmes. We hebben al voor 70.000 liedjes aanpassingen op akkoordenschema's ontvangen. Die gebruiken we ook om het algoritme te verbeteren. En tegelijkertijd blijft het mogelijk om jouw gepersonaliseerde schema op te vragen en te delen op social media." 

De meeste bezoekers komen nog steeds uit de VS, Nederland staat op plek acht.

Bezoekers Chordify
1. US 25%
2. UK 5%
3. Duitsland 4%
4. Indonesië 4%
5. Canada 3 %

Een knop en een app
"2016 wordt hopelijk een mooi jaar voor Chordify. We werken aan een button voor op websites, een soort Pinterest-knop. In eerste instantie komt die op partnersites te staan, zoals nu met de Popronde het geval is. Als je dan op die button klikt, wordt direct het bijbehordende nummer door Chordify gehaald."

"We hopen ook met een app te komen dit jaar, zodat je ook op je mobiel en tablet akkoordenschema's kunt opvragen."

 

Bron • RTL Z Toekomstmakers