Ondernemen

Crowdfunden? Daar heb je geen platform voor nodig

29 december 2015 21:56

Beeld © iStock

Nederland kent al een oerwoud aan crowdfundingplatforms en nu wordt de omzeiler van de bank óók nog omzeild. Ondernemers gaan zelf crowdfunden, buiten bestaande platforms om. Een uitdaging voor de toezichthouder.

Waar tot een paar jaar terug crowdfunding nog vooral hobbywerk was, worden nu steeds meer serieuze projecten gefinancierd door direct geld op te halen bij investeerders. Veel geld wordt opgehaald via crowdfundingplatforms: afgelopen jaar ging het om een totaalbedrag van 94 miljoen euro.

Veel websites
Inmiddels telt Nederland zeker 100 platformsFundwijzer bracht de gecrowdfunde bedragen per platform in kaart. De grootste jongens? Deze:

Thumbnail

Mooie bedragen, maar: "Het gros van de leningen gaat nog echt via de bank," vertelt verslaggever Hella Hueck bij Z Today. "Je ziet wel vaak dat crowdfunding een eerste stap is. Dan heb je bijvoorbeeld een ton opgehaald via crowdfunding en stapt de bank ook nog in."

Zelf met de pet rond
De grote bedragen worden niet altijd opgehaald via platforms als Geldvoorelkaar.nl. Sommige ondernemers gaan zelf digitaal met de pet rond. Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis haalde bijvoorbeeld een kleine 11 miljoen euro op. Het grootste individuele project tot nu toe. In Nijmegen werd 2 miljoen opgehaald voor een groot windmolenpark.

De voordelen van zo’n eigen crowdfund-actie: zelfstandigheid en geld, zegt Hueck. "Als je een beetje groot en sterk bent heb je zo’n project natuurlijk wel helemaal in eigen hand. Aan zo’n platform moet je bijvoorbeeld ook weer een vergoeding betalen."

Strengere regels
Het is booming dus, crowdfunding. Reden voor de toezichthouder om het wat meer in de smiezen te gaan houden. Vanaf 2016 komen er strengere regels. Hueck: "Aan de ene kant zegt de AFM: leuk, crowdfunding. Ze worden wat makkelijker met de bedragen die je kunt investeren. Maar ze willen ook meer toezicht. De mensen die de platforms runnen gaan getoetst worden, net zoals de bankiers." Ook komt er een investeerderstoets. "Dus als jij een ton wilt geven wordt er eerst wel even gekeken: weet je wel waar je aan begint?"

Deze regels invoeren voor crowdfundingplatforms gaat nog wel. Maar ook al die individuele projecten in de gaten houden wordt wellicht lastiger voor de toezichthouder. Volgens crowdfundingexpert Ronald Kleverlaan zou de AFM ook die categorie niet moeten vergeten. Vooral ook omdat het voor de ondernemers zelf op dit moment allemaal behoorlijk onduidelijk is.

Ingewikkeld
"Als ze zelf een miljoen willen ophalen buiten een platform om dan is dat best ingewikkeld.” Ondernemers moeten moeten nu met eigen juristen en fiscalisten uitzoeken hoe ze dat moeten aanpakken. “Als daar een standaard voor zou komen, dan zou er veel meer gebruik gemaakt worden van die mogelijkheid."

Bekijk hier het hele item van Z Today: