Ondernemen

Bedenker 'lean start-up' komt naar Nederland

19 januari 2016 15:45

Beeld ©

Start-upgoeroe Eric Ries komt naar Nederland. De bedenker van ‘The Lean Start-up’-methode is waarschijnlijk grondlegger van het meest succesvolle start-upmodel ter wereld. De serieel ondernemer uit Sillicon Valley kan Nederlandse start-uphelden als Neelie Kroes en Oscar Kneppers tot zijn fanbase rekenen. Geen wonder dus dat liefhebbers vorig jaar honderden euro’s neertelden om zijn seminar bij te wonen.

De ondernemer, die zelf in Sillicon Valley woont en onderneemt, is keynote-speaker op Breaking Barriers. Andere sprekers zijn tech-onderneemster Bindia Karia en Nick Jue (ING). Op 10 februari spreekt Ries in Amsterdam. RTL Z zal een uitgebreid interview met hem uitzenden.

The Lean Start-up
Zijn methode: een start-up moet wendbaar zijn, en zich aanpassen aan de grillige wensen van de markt. Ook als dat betekent dat het oorspronkelijke businessmodel daarbij grondig op de schop gaat. Ondernemers moeten veel minder tijd steken in de voorbereiding van hun lancering, maar allereerst de markt op gaan, en zich al doende aanpassen aan de wensen van de markt. Blijkt er weinig belangstelling voor je onderneming, dan moet je ‘pivotten’, je strategie aanpassen. Volgens Ries gaan veel start-ups de mist in omdat voor hun lancering alles tot in de puntjes willen regelen, en dan al te log zijn om nog van strategie te veranderen.

Nederlands tintje
LiveOnDemand strikte Ries al eens eerder voor een optreden in Nederland. Via www.liveondemand.com kun je je held (grote denker, comedian, designer) met crowdfunding laten komen voor een optreden, lezing of seminar. Zo wordt op dit moment gepoogd Louis CK en Nile Rodgers naar Nederland te halen. Ries was zelf zo enthousiast over dat idee dat hij meteen een belang nam in de Nederlandse startup.

Bron • RTL Z Toekomstmakers