Ondernemen

In onbemand restaurant Foodsy kook je zelf

Karin Husslage • 24 oktober 2015 16:12 @karinhusslage

Beeld © Foodsy

Het is een restaurant zonder koks, bediening of kassa. Binnenkort opent in Amsterdam het restaurant Foodsy, waar je zelf aan de slag mag.

Er zijn geen koks, serveersters, barmannen of gastvrouwen bij Foodsy, dus je kunt er goedkoop eten. 'Hou je fooi maar', staat te lezen op de site.

Reserveren voor Foodsy kan niet, want het restaurant is niet telefonisch bereikbaar. Oprichter Erwin Sander is er "in principe alleen om de deuren te openen en te sluiten". Helemaal aan je lot wordt je niet overgelaten; je krijgt een menu en via een stickersysteem kun je de juiste ingrediënten voor je gerecht vinden. Gerechten waar veel tijd voor nodig is, zet Sander klaar. De recepten zijn vooral eenpansgerechten, die binnen twintig minuten gemaakt kunnen worden. "Ook met weinig kookervaring kun je heel gemakkelijk je eigen meester-gerecht bereiden." Verder hangen er door de hele zaak kaarten met uitleg, bijvoorbeeld over hoe je een biertje tapt of koffie zet. 

Thumbnail

Personeel bottleneck voor restaurants
Erwin Sander, een topkok die eerder bij sterrenrestaurants Noma, Arzak en Ciel Blue werkte, verbaasde zich erover dat mensen tegenwoordig zoveel zelf doen, maar dat er nog geen restaurant bestond waar je zelf aan de slag kunt. "We kweken onze eigen groenten, brouwen ons eigen bier en ook in de keuken worden we steeds handiger. Daarom denk ik dat de tijd er rijp voor is. In Foodsy is de gast kok, ober, barman of -vrouw en ja: ook afwasser", vertelt hij.

In de afgelopen jaren heeft Sander meerdere restaurants opgezet, maar hij vond het inhuren van goed personeel een van de grootste bottlenecks. "Je bent veel tijd en geld kwijt aan trainen, opleiden en goede afspraken maken." Dat probleem heeft hij bij Foodsy niet meer, en dat is dubbel goed nieuws, want geen personeel scheelt ook nog eens eenderde op de prijs van je etentje.

Thumbnail

'Betalen mensen niet? Dat is dan maar zo'
Voor het afrekenen vertrouwt Sander op 'de goedheid van de mens'. Er kan geen geld gejat worden, want mensen kunnen er alleen pinnen. Loopt er iemand gewoon de deur uit na het eten, dan is dat pech.

Foodsy opent 5 november als pop-up aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam. Sander zoekt nog een permanente locatie.

Bron • RTL Z / Karin Husslage