Ondernemen

Een vliegtuig dat energie levert? Het kan

Lisa Boerop • 04 mei 2016 15:58 @lisaboerop

Beeld © RTL Z Toekomstmakers

De vraag naar energie neemt wereldwijd steeds verder toe, en Richard Ruiterkamp biedt met zijn bedrijf een oplossing daarvoor. Ampyx Power wil in de vraag naar energie voorzien door wind op grote hoogte om te zetten in energie.

Het ziet eruit als een soort vliegtuig, maar dan aan een touw. "De wind die onder de vleugels doorstroomt, levert een trekkracht op en zorgt ervoor dat het vliegtuig steeds verder opstijgt. Hij trekt daardoor aan het touw, dus op de grond draait een klosje rond. Die wekt met een dynamo energie op."

3000 huishoudens
De wind trekt het vliegtuig met een bepaalde kracht de lucht in, maar als je hem vervolgens met een lagere kracht naar de grond toe trekt, kost dat minder energie en levert het proces netto energie op.

Thumbnail

De versie die Ruiterkamp en zijn collega's nu hebben gebouwd levert voldoende energie op voor ongeveer 30 huishoudens. "Maar volgend jaar hebben we er al een die 300 huishoudens van stroom kan voorzien, en het uiteindelijke product moet genoeg stroom leveren voor 3000 huishoudens."

Vanavond vertelt Ruiterkamp nog meer over zijn vliegtuig in Toekomstmakers. Om 21:30 uur op RTL Z. Of bekijk hier alvast de reportage: 

 

Bron • RTL Z / Lisa Boerop