Ondernemen

Makelaars hebben grote twijfel bij 'taxatieplannen' Funda

Saskia van Huijgevoort • 10 mei 2016 14:00 @Saskia_vanH

Beeld ©

Funda denkt erover na om bezoekers van de site meer informatie te geven over de waarde van een huis en hoe snel het verkocht kan worden. Vereniging Eigen Huis is enthousiast, maar individuele makelaars hebben hun twijfels, blijkt uit een rondvraag van RTL Z. Ze zijn bang dat huizenkopers afgaan op de 'taxatie' van de huizenwebsite.

De huizenwebsite heeft grote hoeveelheden data over de markt tot zijn beschikking waardoor het bedrijf een inschatting kan maken in de interesse in een lokale woningmarkt. Specifieke taxaties gaat het bedrijf niet doen, maar aan de hand van de verkooptijd van ander vastgoed in de buurt, de vraagprijs en het zoekgedrag ziet Funda kansen om potentiële verkopers over te halen om hun woning toch te koop te zetten.

Makelaars kijken een beetje argwanend naar het idee: ze vinden een algemene schatting aan de hand van de buurt en het soort huis te grof. "Je kunt binnen een bepaalde bandbreedte wel een inschatting maken, maar dan verlaag je je echt tot een tweedehands autoverkoper", zegt makelaar Frits Markus van Markant NVM-Makelaars in Barendrecht.​

Zorgen over unieke woningen
Ook zijn er zorgen over buurten waar veel bijzondere woningen staan. "Bij oudere panden telt bijvoorbeeld de monumentale- en liefhebberswaarde mee", zegt Jeannette van Haaften van Bijzonder Wonen. Daarnaast kan het achterstallig onderhoud flink oplopen.

Wanneer er bij een woning uit 2000 (in een wijk waar er vele gelijksoortige woningen staan) sprake is van achterstallig onderhoud, gaat het vaak om schilderwerk en wellicht een kozijn dat vervangen moet worden, vertelt ze. "Bij een woonboerderij uit 1800 kan het gaan om enorme restauratieprojecten. Taxeren van bijzondere woningen is een combinatie van gevoel, kennis en ervaring."

'We gaan eerst praten met makelaars'
Funda gaat daarom ook geen exacte huizenwaarde voorspellen, maar wil alleen algemene informatie geven, benadrukt het bedrijf dat is opgericht door NVM. "Het is niet onze rol om huizen te taxeren, want makelaars baseren zich op talloze factoren", zegt een woordvoerder.

Het bedrijf gaat daarom de komende tijd eerst in gesprek met makelaars. "Met de data kunnen we slechts een grove schatting maken. Ons doel zou zijn om toekomstige verkopers te kunnen laten zien of het een goed moment is om eens met een makelaar te praten, ook als ze nog geen concrete verkoopplannen hebben", verklaart ze.

'Redelijk betrouwbare schatting is mogelijk'
Funda zou de berekeningen op de vraagprijs kunnen baseren. Voor het voorspellen van wat een huis 'echt waard' is, is de verkoopprijs nodig, zegt Johan Conijn, Bijzonder Hoogleraar Woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate.

Toch zou het wel mogelijk zijn om een redelijk betrouwbare schatting uit te voeren op basis van de gegevens van Funda. "Makelaars leveren veel gegevens aan (zoals grootte, ligging, voorzieningen) over de te koop staande woningen. Daarom is het mogelijk om met de gegevens van de daadwerkelijk verkochte koopwoningen, redelijk betrouwbare schattingen uit te voeren voor de waarde van andere woningen, die niet verkocht zijn", zegt hij. 

Data is al lang beschikbaar
Dit gebeurt al zeer lang, op zeer grote schaal, zegt Conijn. "De Nederlandse Vereniging voor Makelaars stelt de Funda-gegevens van verkochte koopwoningen al langere tijd beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden."

Vereniging Eigen Huis is daarom enthousiast. "Makelaars zien Funda nog wel eens als een concurrent, bijvoorbeeld in Amsterdam verkopen ze de panden het liefst eerst via hun eigen netwerk. Zij houden graag controle over de marktinformatie, maar die tijd is voorbij", zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

'Interessante ontwikkeling'
Hij vindt het openstellen van de informatie daarom een 'interessante ontwikkeling'. "We moeten wel even zien hoe het uitpakt. Er zal wel kritiek zijn, want Funda is een makelaarswebsite. Daarom zullen ze de informatie altijd mooi presenteren."

Zo is het mogelijk om de gemiddelde verkooptijd te beïnvloeden door het huis even van de site te halen en er later weer op te zetten. "Daardoor lijkt het alsof het maar zes á zeven maanden te koop heeft gestaan. Integriteit is dus belangrijk", zegt hij.

Handig voor toekomstige verkopers
Toch biedt het openbaren van de informatie veel kansen voor toekomstige verkopers. "Op dit moment zie je vooral woningen staan die al een tijd online staan, waardoor je een vertekend beeld krijgt. De verschillen in de woningmarkt zijn groot: zo is de huizenmarkt in delen van Limburg, Zeeland en Brabant nog niet opgekrabbeld. Op deze manier krijg je als koper een duidelijk beeld."

Bron • RTL Z