Ondernemen

CQM helpt tuinders besparen met big data

Paul le Clercq • 10 juni 2017 19:07 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Glastuinders gebruiken warmtekrachtinstallaties om hun kassen te verwarmen. CQM kan met behulp van big data voorspellen wanneer ze het best hun installatie kunnen aanzetten. Dat scheelt de tuinders geld én tijd.

Bij de warmte die warmtekrachtinstallaties produceren wordt ook elektriciteit opgewekt. Dat leveren tuinders aan het net en daar krijgen ze geld voor. Maar de opbrengst hangt mede af van de vraag naar elektriciteit op dat moment.

Spaart 1500 euro en tien uur werk

CQM heeft nu, samen met AgroEnergy, op basis van big data, het programma Biedoptimaal ontwikkeld dat voorspelt wanneer het het meest loont om de warmtekrachtinstallatie te laten draaien.

In totaal maken nu zo'n honderd tuinders hier gebruik van. Een glastuinder met een bedrijf van 15 hectare en twee warmtekrachtkoppelingen bespaart met BiedOptimaal gemiddeld 1500 euro per maand. Ook bespaart hij zo’n 10 uur in de maand die hij vervolgens weer aan zijn teelt kan besteden.

Prijs ontvangen

Voor het programma kreeg CQM, samen met AgroEnergy, onlangs de Hendrik Lorentz Prijs van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA).

CQM komt voort uit Philips. Er zijn nu ongeveer 40 werknemers. Elk jaar doen ze circa honderd data science projecten. Gegevens over omzet en resultaat worden niet gegeven.

Bron • RTL Z