Ondernemen

Ondernemer Jalila maakt kleding van koeienpoep

24 juni 2016 12:20

Jalila (rechts) in gesprek met Hella Hueck en Neelie Kroes Beeld © RTL Z

Het klinkt gek, maar de wetenschapper heeft met haar kleding van koeienpoep misschien wel een heilige graal in handen. Mestoverschotten zijn nu een grote kostenpost voor veehouders, maar Jalila kan van die mest de grondstoffen voor textiel maken. En daar ruik je niks van aan de kleren.

Bruin is het nieuwe goud
Volgens Jalila Essaïdi hebben we met mest goud in handen, en hebben we het bruine spul altijd vanuit een verkeerd standpunt benaderd. Mest is in haar ogen geen kostenpost voor veehouders, maar juist een manier om extra omzet te behalen. Met natuurlijk het pluspunt dat het beter is voor het milieu.  

Het zit hem in de eenvoud
"Mest is in feite een materiaal dat goud waard is, het verbaast me dat dit niet eerder is gedaan", vertelt Jalila. "Het is namelijk vrij eenvoudig, mest bevat alle grondstoffen. Waarom zet je die niet in voor waardevermeerdering? Het zit hem in de eenvoud."

Zelfs interesse van Apple
Aan de telefoon laat Jalila weten dat er al veel interesse is voor haar project Mestic. Er zijn inmiddels al meerdere aanbiedingen binnengekomen. Ze gaat nu met haar team kijken wat de beste partij waarmee ze samen de vervolgstap maken naar scale-up. De partijen zijn divers, zelfs Tim Cook van Apple heeft bijvoorbeeld interesse getoond. 

Maar Jalila benadrukt, op het moment zit alles nog in de beginfase. Het zal ook nog wel even duren voordat je een jurk of broek kan kopen waarvan het textiel gemaakt is van koeienmest. Jalila: "Binnen drie jaar willen we rond zijn met onze plannen voor afnemers."

De uitvinding komt van Inspidere BV. Het bedrijf van ondernemer en wetenschapper Jalila Essaïdi. Uit datzelfde lab kwam eerder al het nieuws van een kogelwerende huid van spinnenzijde, en nu dus kleding gemaakt van koeienmest.

Een brug bouwen van poep
Behalve textiel voor kleding kan Jalila nog andere materialen halen uit de koeienpoep. De grondstoffen voor bouwmateriaal, mestkorrels, kunstmestvervangers, schoon water en zelfs het materiaal voor plastic. De mogelijkheden gaan ver. Zelfs het bouwen van bruggen behoort tot de mogelijkheden, mits er genoeg kan worden geproduceerd. 

Plannen voor een fabriek
De resultaten van de techniek werden donderdag gedemonstreerd met twaalf jurken van de 'Mestic' collectie, allen gemaakt van koeienmest. Jalila wil het materiaal nu gaan produceren in een fabriek waar de mest op grotere schaal verwerkt kan worden tot zeven grondstoffen. De plannen zijn ambitieus, ze wil vijf van deze fabrieken openen in de nabije toekomst. 

Zo werkt het
In het proces wordt ruwe mest vergist en omgezet in stroom en warmte. In dit proces filtert de fabriek vervolgens de mineralen uit de poep, die weer de basis vormen voor algenkweek. Met die algenkweek kan biodiesel, en de grondstof voor verschillende medicijnen worden gemaakt. Ook kan de fabriek de basisgrondstof voor textiel en een hightech bouwsteen isoleren.