Ondernemen

Hotels bieden thuiswerkkamers aan: 'Geen herrie van de kinderen'

Malini Witlox • 03 april 2020 18:08 @maliniwitlox

In een hotelkamer heb je geen last van lawaaierige kinderen. Beeld © Getty Images

De toerismesector ligt op zijn gat en congressen zijn afgelast, waardoor de hotelbranche het moeilijk heeft. Hotels die nog open zijn, proberen van de nood een deugd te maken en bieden thuiswerkkamers aan die voor een of meer dagdelen gehuurd kunnen worden.

"Het loopt nog geen storm, maar toevallig hebben we dinsdag twee boekingen. Het gaat in beide gevallen om mensen die thuis de muren op zich af zagen komen en vanwege de kinderen niet rustig konden werken", zegt Coen Schelfhorst, uitbater van zowel Hotel de Kroon als GuestHouse Hotel in Kaatsheuvel.

De bar en het restaurant zijn gesloten vanwege het coronavirus, wel is er koffie en thee in de kamers en er is roomservice mogelijk.

Alle beetjes helpen

De twee hotels zagen onder meer inkomsten wegvallen toen De Efteling sloot. Er is geen vaste prijs voor de thuiswerkkamers. De gebruikers mogen zelf kiezen wat ze betalen zodat het voor iedereen betaalbaar is.

"We zien het ook niet als een verdienmodel, maar als een manier om anderen te helpen. En alle kleine beetjes aan inkomsten helpen in deze tijd," zegt Schelfhorst.

Waarom sluiten?

Terwijl veel hotels in de regio de deuren helemaal sloten, wil Schelhorst zijn hotels open houden. "Er is een beperkte vraag naar kamers, bijvoorbeeld van bouwvakkers die in de buurt werken. Maar het is veel minder dan normaal. Het personeel heb ik echter toch in dienst, dus waarom zou ik sluiten?"

De hotels zijn ook aangesloten bij het platform hotelshelpen, waarbij zorgverleners die dicht bij hun werkplek willen wonen of hun familieleden, tegen een goedkoper tarief een kamer kunnen boeken. "Een overnachting kost hen hier 25 euro, maar er is bij ons geen vraag naar. We zitten ook in het buitengebied, als verpleger of arts zoek je dan eerder een kamer in Tilburg."

Minimaal gebruik

In Tilburg zit onder meer het Mercure Hotel, dat ook thuiswerkkamers biedt. "Het gebruik is nog minimaal", zegt de algemeen manager Niek van den Broek.

"Er wordt veel gesproken over afleiding thuis omdat er kinderen rondlopen, mensen die privé-werk balans niet kunnen vinden wanneer zij thuis werken, mensen die thuis niet gefocust op hun werk kunnen zijn en in een andere omgeving weer tot nieuwe inzichten kan bijdragen. Wij willen graag een helpende hand bieden aan hen."

Vijfsterrenkantoor met uitzicht op zee

Ook de verschillende Amrath Hotels zijn in het thuiswerkgat gesprongen. "Is werken "buiten de deur" voor u tijdelijk niet mogelijk en bent u op zoek naar een rustige en veilige werkplek?", zo maakt het bedrijf reclame, dat onder meer een hotelkamer in Scheveningen als een 'vijfsterrenkantoor met uitzicht op zee' aanbiedt.

Volgens een medewerker verschilt het van hotel tot hotel hoeveel animo er voor de kamers is. Meer details wil ze niet geven.

Creativiteit

In Boutique Hotel Lumiere in Eindhoven, het Nederlandse epicentrum van technische bedrijven, krijgen ze normaliter veel zakelijke klanten over de vloer. Het hotel is nog open, maar druk is het niet, aldus supervisor Lola van Delden.

Het hotel biedt de thuiswerkkamers nu een week aan. "Het is een bijzondere tijd, je moet als hotel creatief zijn. De reguliere thuiswerkplekken zoals de bibliotheek en Seats2meet of horeca zijn dicht, dus daar kun je niet heen. Als je thuis twee kinderen om je heen hebt en een partner die ook thuiswerkt, wordt het krap en wil je mogelijk een andere omgeving."

Knettergek van de rust

De meeste medewerkers van het hotel zijn in vaste dienst, dus open blijven kost geen extra geld. Van Delden: "Het gebouw staat er, wij zijn er. Wel poetsen we de kamers nu zelf. Ik probeer een win-win situatie te krijgen. Ik word knettergek van de rust en thuis worden mensen misschien knettergek van de drukte."

Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat het 'enkele signalen heeft ontvangen van hotels die nu dagkamers voor thuiswerkers aanbieden'. "Maar we hebben geen inschatting van de hoeveelheid hotels die dit doen."

Bron • RTL Z