Van onze partner ABN AMRO MeesPierson

'Investeren in cultuur is belangrijk voor de samenleving'

11 maart 2020 17:14

Beeld ©

De subsidie voor cultuur staat in Nederland al jaren ter discussie. Vermogende particulieren zoals Duncan Stutterheim vertellen in de docureeks De Krant van Morgen hoe ze het heft in eigen hand nemen.

Cultuur moet hoger op de agenda komen want investeren in cultuur is belangrijk voor de samenleving zegt Hedy d’Ancona. ‘Als je dat niet ondersteunt dan verdwijnt de ontwikkeling van jong talent. En dat is zonde.’, vindt de voormalig Minister van Cultuur. ‘Want door cultuur krijg je een betere samenleving.’

In de voetsporen

Maar als de overheid het af laat weten dan springen particulieren in het gat. Oprichter Duncan Stutterheim van ID&T stortte zich na de verkoop van zijn dancebedrijf op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

Op dit moment turnt hij de industriële locatie om tot een kunst- en cultuurdorp waarmee hij in de voetsporen treedt van cultureel projectontwikkelaar Maya Meijer. ‘Zonder subsidie’, stelt Stutterheim. Met een festival en een paar sponsors krijgt hij de begroting wel op nul. 

Voor iedereen

Tot slot in deze aflevering Joop van Caldenborgh van Museum Voorlinden in Wassenaar. Kunstverzamelaar Caldenborgh beschikt over de grootste particuliere kunstcollectie van Nederland. Hij leidt rond op het landgoed Voorlinden en vertelt waarom hij zijn privéverzameling toegankelijk maakt voor iedereen.

In eerste instantie kocht Caldenborgh ‘iets voor boven de bank’. Maar toen op een gegeven moment de werken in rijen tegen de muur stonden, besloot hij dat het tijd werd om naar buiten te treden. Met succes: de bezoekersaantallen voor Voorlinden overtreffen alle verwachtingen.

Kijk naar deze aflevering van De krant van morgen op maandag 16 maart om 9.15 uur bij RTL Z of bekijk de serie online.

Geïnspireerd geraakt en benieuwd hoe jij je purpose in de praktijk kunt brengen? Een private banker van ABN AMRO MeesPierson denkt graag met je mee.