Ondernemen

Doorstart van designbeurs Milaan kan dure grap worden

Maarten Veeger • 26 februari 2020 16:54 @breakingsweep

Beeld © Getty

Medewerkers van enkele honderden Nederlandse designbedrijven moeten de agenda omgooien. Want de grootste meubelbeurs ter wereld, die van Milaan, wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. "Dit wordt een enorme klus", zegt de organisator van een Nederlands paviljoen.

De Salone del Mobile, de grootste en belangrijkste meubelbeurs ter wereld, wordt verplaatst van half april naar de tweede helft van juni. Een kleine half miljoen bezoekers, 2500 exposanten op de officiële beurs in het congresgebouw aan de rand van de stad, en nog eens duizenden andere exposerende designbedrijven worden daardoor gedwongen de agenda's om te gooien en hotelkamers en vliegreizen om te boeken. Daaronder zijn veel Nederlanders.

Want Nederland is na thuisland Italië al jarenlang een van de belangrijkste landen van het evenement. Jaarlijks exposeren veel grote Nederlandse ontwerpers zoals Marcel Wanders, Piet Boon en Hella Jongerius er hun nieuwste werk. Ook honderden jonge ontwerpers en designopleidingen zoals de Design Academy Eindhoven presenteren zich er aan de wereld.

Masterly tijdens de designweek in Milaan 2019. Beeld © Getty Images

Leeggetrokken

Dit jaar was er in het uitverkochte Nederlandse paviljoen, onder de naam Masterly, plaats voor 150 Nederlandse designers en bedrijven. Dat paviljoen zou in het 17e eeuwse Turati paleis midden in de stad komen te staan. Masterly is nu net als alle designevenementen in de binnenstad en samen met de beurs in het congresgebouw naar juni verplaatst.

Organisator Nicole Uniquole is nog aan het kijken of het wel lukt om in juni op dezelfde locatie het Nederlandse evenement waar 70.000 bezoekers op af komen te laten plaatsvinden.

"We zijn dagelijks in contact met Milaan hierover. Maar ik verwacht dat het gewoon lukt. Alles wordt leeggetrokken voor de designweek. Als er een ander evenement gepland zou zijn in het paleis dan wordt dat verplaatst."

Economie draait om design

De meubelindustrie in Italië is volgens zakenbank Mediobanca goed voor zo'n 42 miljard euro omzet. "De economie draait om Milaan en Milaan draait om de designweek", zegt Uniquole.  Ze denkt dat de organisatie in Milaan er daarom alles aan doet om alle evenementen op eenzelfde manier te laten plaatsvinden in juni.  

De designweek in Milaan is de tweede grote designbeurs die verplaatst wordt. De designebeurs in Shanghai, die gepland stond voor maart, gaat dit jaar niet door. Een grote telecombeurs in Barcelona die gepland stond voor deze week is ook geschrapt. Een grote brillenbeurs in Milaan is net als de meubelbeurs verplaatst naar juni. Ook in Nederland worstelen organisatoren van grote evenementen met de vraag wat te doen vanwege de uitbraak van het coronavirus. 

Radertjes

Ventura Projects, dat al ruim tien jaar bijzondere expositieruimtes in Milaan aanbiedt tijdens de designweek, was woensdag druk aan het uitzoeken of het wel lukt om op dezelfde locaties te kunnen exposeren in juni. "We hebben twee locaties in de stad voor in totaal ruim 150 bedrijven", zegt Carlijn Bosch van het Utrechtse bedrijf. Ze liet aan het eind van de dag weten dat de twee locaties (een bij het centraal station en een in de designwijk Tortona) ook in juni zijn bevestigd.  

Maar daarmee zijn ze er nog niet. "We zoeken nu contact met alle betrokkenen. Dat zijn naast de exposanten uit allerlei landen en de locaties ook bijvoorbeeld de cateraars, materiaalverhuurders en bouwers van de stands. Er zijn heel veel radertjes en het is nog lastig te overzien of iedereen meegaat naar juni. Gelukkig hebben we zelf geen ander evenement in die week."

Milaan tijdens de designweek. Beeld © Getty Images

Blij

Meubelbedrijf Arco uit Winterswijk staat vrijwel ieder jaar op de officiële beurs in het congresgebouw. Ze hadden het sinds afgelopen weekend wel zien aankomen dat de beurs is afgezegd.

"We dachten al, is het wel verantwoord als het doorgaat", zegt Gerrit Colstee van Arco. "En eigenlijk zijn we er ook wel blij mee. We hebben het ontzettend druk en nu hebben we wat meer tijd om onze collectie tafels en stoelen voor de beurs af te maken."

Kosteloos?

Volgens Uniquole heeft de gemeente Milaan hotels en andere bedrijven opgeroepen soepel mee te werken met 'de doorstart' van het evenement. "Dat betekent bijvoorbeeld dat we zonder kosten hotelreserveringen kunnen omzetten."

Volgens Colstee van Arco valt dat allemaal nog te bezien. "Ik denk dat het verplaatsen van het evenement uiteindelijk toch een dure grap wordt. En we moeten ook nog maar zien of het in juni wel doorgaat."

Bron • RTL Z / Maarten Veeger