Ondernemen

Compensatie voor vuurwerkhandelaren: 'Goed gebaar, maar niet genoeg'

18 februari 2020 16:43

Archiefbeeld Beeld © Archieffoto ANP

Vuurwerkhandelaren die door de nieuwe regels blijven zitten met hun voorraden, moeten een compensatie krijgen van 3 miljoen euro. Een Kamermeerderheid steunt een voorstel daarvoor van de VVD. De branche vindt het een goed gebaar. "Het is een eerste stap, maar het is niet genoeg", zegt Marcel Theunissen namens de vuurwerkverkopers.

Het geld voor de eenmalige regeling, maximaal 3 miljoen euro, moet uit de begrotingen van verschillende ministeries komen. Het kabinet moet nog op de wens van de Tweede Kamer reageren.

'Zit beweging in'

"Vorige week kregen we nog niets, dus er zit beweging in", zegt Theunissen van belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Nederland telt zo'n 1300 vuurwerkverkopers en 9 importeurs.

Door de nieuwe regels mogen vanaf komende jaarwisseling geen vuurwerkpijlen en knalvuurwerk meer worden afgestoken. De winkels en importeurs blijven daardoor met flinke voorraden zitten.

Omzet mis

"Die pijlen en knallen moeten worden vernietigd en afgevoerd. Daarvoor hebben we 10 miljoen gevraagd", zegt Theunissen. "Dit is dus een goede eerste stap."

Door de nieuwe regels lopen de verkopers volgens hem ook nog eens zo'n 15 procent omzet mis. Grote faillissementen zijn volgens hem nog niet aan de orde.

VVD wilde compensatieregeling 

VVD-Kamerleden Dilan Yesilgöz en Erik Ziengs stelden eerder deze maand al een compensatieregeling voor, maar veel animo leek daar op dat moment niet voor. Onder anderen premier Mark Rutte en minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) zeiden er niets voor te voelen. Ondernemers lopen nu eenmaal risico, redeneerde Rutte. En Van Veldhoven vond dat het verbod niet een verrassing kon zijn geweest voor handelaren.

Maar een meerderheid in de Kamer is toch omgegaan en roept het kabinet op te gaan praten met verkopers van vuurwerk die met restvoorraden blijven zitten.

Bron • RTL NIeuws