Ondernemen

Gemeente Drimmelen weigert vergunning voor proef met staatswiet

Sjors Rodenburg • 17 december 2019 20:49 @SjorsRodenburg

In het regeerakkoord is afgesproken om een experiment met gereguleerde wietteelt in gang te zetten. Beeld © ANP

Opnieuw een tegenslag voor de legale wiettelers van Project C. Nadat ze eerder bij de rechter een betaalrekening bij ABN Amro moesten afdwingen, weigert de Brabantse gemeente Drimmelen nu een vergunning te verlenen voor de kweek van legale wiet.

Project C had zijn oog laten vallen op een bestaand kassencomplex van 30.000 vierkante meter in Drimmelen. Hierin wilden de ondernemers jaarlijks twaalf ton cannabis telen en deze leveren aan de coffeeshops die meedoen aan de proef met staatswiet.

In het regeerakkoord hebben coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU afgesproken om een experiment met gereguleerde wietteelt in gang te zetten. Onder de huidige gedoogregeling mogen coffeeshops wiet verkopen, maar deze niet inkopen. Bevoorrading gebeurt dus via de spreekwoordelijke achterdeur.

Weeffout

De verwachting is dat maximaal tien ondernemingen middels een vergunning aan de proef mee mogen doen. Vorige maand gaf ook de Eerste Kamer groen licht. Project C was in een vergevorderd stadium om het complex over te nemen. Alleen een vergunning ontbrak nog.

Burgemeester Gert de Kok (PvdA) en zijn wethouders (Lijst Harry Bakker, VVD en een combinatie van D66 en een andere lokale partij), gesteund door de gemeenteraad, zagen de komst echter niet zitten en besloten geen vergunning af te geven. Volgens hen is er in Drimmelen te veel weerstand tegen het project.

De gemeente spreekt van een grote weeffout doordat telers vrij zijn om zich te vestigen in gemeenten die tegen de proef zijn. Het college heeft er vooral moeite mee dat zij verantwoordelijk zijn voor de openbare orde in de gemeente, terwijl de wiet in coffeeshops in Tilburg en Breda wordt verkocht.

'Vijf voor twaalf'

Project C werd in 2017 opgericht door advocaat Peter Schouten, huisarts Ronald Roothans en SP-politicus Joep van Meel. Even later sloot kassenbouwer Pascal van Oers zich bij het trio aan. Zij maken zich hard voor een veilige en verantwoorde keten en voor het gebruik van kwalitatief hoogwaardige cannabis.

De vier roepen gemeenten nu op zich publiekelijk vóór de proef uit te spreken en telers die mee willen doen aan het experiment met open armen te ontvangen. "We hopen ook dat de landelijke politiek dit oppakt", zegt Van Meel. "Het is vijf voor twaalf, want binnenkort wordt de inschrijfperiode voor een nieuwe teeltvergunning opengesteld."

Het is niet voor het eerst dat Project C tegen weerstand aanloopt. Toen de wiettelers in oktober een bankrekening wilden openen, vingen zij overal bot. Uiteindelijk lukte het via een gang naar de rechter een rekening bij ABN Amro af te dwingen. 

Bron • RTL Z / Sjors Rodenburg