Ondernemen

'Vrouwen moeten ophouden met bescheiden zijn'

19 juli 2016 14:40

Beeld ©

Verslaggever Hella Hueck interviewt aansprekende ondernemers over hun drijfveren, doorzettingsvermogen en creativiteit. En natuurlijk over hun visie op de toekomst. Deze aflevering: Vivienne van Eijkelenborg, van Difrax.

De thuisbasis van Difrax ligt in het pittoreske Bilthoven, middenin een woonwijk tussen de bossen. Het bedrijf is marktleider voor babyproducten Nederland en wereldwijd actief in 25 landen. Difrax is opgezet door de ouders van Vivienne  in 1967. Toen was het nog echt een handelsbedrijf, haar ouders verkochten in het begin voornamelijk wattenstaafjes.

Klik hier voor het hele gesprek van Hella met Vivienne:

Het bedrijf werd echt van huis uit gerund. Was er iets teveel voorraad besteld, dan moest de zus van Vivienne bij haar op de kamer gaan slapen. "Ik zie de slabbertjes die door het huis lagen nog steeds voor me”, aldus Vivienne. “Maar dat vonden wij helemaal niet erg, wij konden dan lekker verstoppertje spelen tussen al die dozen."

Vivienne zag een overname in eerste instantie helemaal niet zitten. Ze ging Bedrijfskunde studeren in Groningen, waardoor mensen in haar omgeving als snel dachten dat ze het stokje ging overnemen. Vivienne ging echter aan de slag bij V&D. Daar genoot ze in het begin veel vrijheid, tot nieuw management aantrad.

Lokroep van het ouderlijk bedrijf

Die vrijheid wilde ze weer terug, en dus besloot ze haar ouders een aanbod te doen. Eén jaar proberen en als dat niet beviel, ging ze weer weg. Die gingen akkoord en in 1997 begon ze bij Difrax. Daar klikte iets. Vivienne: “Ik zag zoveel kansen en mogelijkheden!" Ze besloot al snel dan toch het bedrijf over te nemen en werd in 1999 officieel eigenaar van Drifrax.

Onder leiding van Vivienne veranderde Difrax van koers. Het was eerst nog een echte handelsonderneming die producten inkocht en doorverkocht aan winkels. Vivienne wilde een merk opbouwen en sterker inzetten op productontwikkeling.

Modieus product

Vivienne: "Ik wilde dat mooiere, modieuze product maken. Echt een doordacht product dat is ontwikkeld met experts." Ze verzamelde een medisch panel om zich heen, waarvan de leden nu meehelpen met het bedenken van nieuwe producten.

Het ontwikkelen van zo’n product kan soms wel vier jaar duren, maar dit zijn juist de projecten die de grootste drijfveer zijn voor Vivienne. "Zo’n ontwikkelingstraject loopt continu vast. Maar elke keer aan dat vlot trekken om te kijken hoe je het rond kan krijgen, dat vind ik echt het allerleukste."

Vivienne heeft een bedrijf dat zich focust op baby’s en jonge moeders, maar heeft zelf geen kinderen. "Gelukkig heb ik wel heel veel neefjes en nichtjes," vertelt een lachende Vivienne. "Het testen met veel verschillende baby’s natuurlijk dé manier om tot een goed product te komen. En ik krijg zo ook veel feedback van veel verschillende ouders."

Ondernemen is doen als een pinguïn

Kenmerkend voor het ondernemerschap is volgens Vivienne: vallen. Maar behalve dat vallen moet je ook weer opstaan en doorgaan. "Ik zeg altijd: Be a penguin. Een pinguïn glijdt ook onderuit, maar het is een part of life. Een pinguïn doet dat met gratie, die kijkt nooit verstoord op. En dat is voor mij wel echt kenmerkend voor ondernemerschap. Jezelf elke keer maar weer opheisen hoort er echt bij."

Voorbeelden van dit mantra lepelt ze zonder moeite op. "Je hebt bijvoorbeeld een managementteam dat goed draait, maar dat valt dan ineens om allerlei redenen uit elkaar. Of je hebt voldoende voorraad, maar gaat er ergens een schip in de fik waar bekers inzitten. Nou daar maak je geen vrienden met Kruidvat mee als je niet kan leveren. Zo is er altijd wel wat aan de hand. Nét op het moment dat je denkt dat je het voor elkaar hebt, gebeurt er weer iets."

Zakenvrouw van het jaar

Vivienne van Eijkelenborg werd afgelopen jaar verkozen tot zakenvrouw van het jaar. Koningin Maxima was bij de uitreiking en Van Eijkelenborg ziet het nog steeds als een grote eer. Maar voor de vrouwen in Nederland is er nog wel een verbetering slag te maken in haar ogen. Vivienne: "Vrouwen mogen echt wel iets minder bescheiden zijn."

"Een vrouw moet je drie keer iets vragen, een man maar een halve keer. Die vrouwen moeten daar echt mee ophouden. Ik zelf overigens ook", geeft ze toe. "En mannen moeten zich soms realiseren dat een vrouw het soms nodig heeft om een keer extra gevraagd te worden voor een functie."

De kansen die de gelijkwaardigheid in Nederland biedt, worden namelijk nog niet door iedere vrouw even goed gegrepen. "Als je kijkt naar de rest van de wereld, dan zie je wel dat wij die gelijkwaardighed hebben. Ik zou echt willen dat vrouwen die kansen pakken, meer die gelijkwaardigheid opzoeken."

Maar Vivienne benadrukt: "Het ligt in eerste instantie bij onszelf. Wij moeten daarmee ophouden."