Ondernemen

Uitzendkracht heeft minder toegang tot bedrijfsarts

13 december 2019 08:47

Werkzoekenden bij uitzendbureau Randstad. Beeld © ANP

Uitzend-, oproep- en invalkrachten hebben niet altijd toegang tot de bedrijfsarts, terwijl ze daar wel recht op hebben. Dat meldt de Sociaal-Economische Raad (SER) na onderzoek. Ook worden niet alle veiligheidsvoorschriften goed nageleefd. Flexwerkers lopen daardoor meer risico op beroepsziekten en arbeidsongevallen.

Uit het onderzoek blijkt dat de flexibele krachten vaker gevaarlijk of fysiek zwaar werk doen dan mensen die in vaste dienst werken. Vaste werknemers hebben daarentegen vaker veel en emotioneel zwaar werk. 

Beschermende kleding

Veiligheidsmaatregelen als beschermende kleding of toegang tot een bedrijfsarts gelden volgens de wet voor alle werkenden, ongeacht de vorm van het arbeidscontract. De praktijk is echter vaak anders, aldus de SER.

Als er geen vast werkcontract met een vast aantal uren is, kan het zowel voor de werkende als de werkgever onduidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.

Risico's op arbeidsongevallen

"Soms weten werkenden en werkgevers niet goed wat hun rechten en plichten zijn", aldus de SER. Daardoor kan bijvoorbeeld de ene werkende beter toegang hebben tot de bedrijfsarts dan de andere, of worden niet alle veiligheidsvoorschriften goed nageleefd. Daarmee ontstaan risico’s op beroepsziekten en arbeidsongevallen, stelt de SER.

Steeds meer mensen hebben een flexcontract of zijn zelfstandige. DE SER pleit voor meer handhaving. "Iedereen moet gezond en veilig kunnen werken", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. 

'Veelkoppig monster'

Ook moet iedereen natuurlijk goed weten wat z’n verantwoordelijkheden zijn. Dat geldt voor werkenden en werkgevers, maar ook voor overheden en uitvoeringsinstanties.

Vakbond CNV spreekt van schokkende conclusies door de SER. "Flexwerk is een veelkoppig monster dat veel slachtoffers maakt. Het is tijd om paal en perk te stellen aan deze schadelijke trend", aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.

Bron • RTL Nieuws / ANP