Ondernemen

Ondernemers dienen schadeclaim in om PFAS-maatregelen kabinet

RTL Z • 13 november 2019 11:51 @rtlz

De aanleg van snelwegen zorgt voor meer stikstof, wat er weer voor zorgt dat sommige planten sneller groeien, waardoor andere planten verdwijnen. Beeld © ANP

Ondernemers bereiden een schadeclaim voor tegen het kabinet vanwege de problemen rondom PFAS. Grondverzetters konden een tijdlang niet werken door de aangescherpte maatregelen rond de chemische stof.

Een oplossing laat nog zeker tot december op zich wachten. Daarover zijn de bouwbedrijven enorm boos, zegt ondernemersvereniging VNO-NCW tegen RTL Z. "Het probleem wordt niet snel genoeg opgelost. Het kabinet kan nu iets doen, maar doet dat niet", zegt Edwin van Scherrenburg van de werkgeversorganisatie. "Bedrijven vallen langzaam stil." 

De organisatie wil samen met de branche bekijken op welke manier een schadeclaim tot stand kan komen. Dat gebeurt onder meer in overleg met de baggerbedrijven. "Eén man plus een machine in het grondverzet kost 100 euro per uur. We gaan zo uitzoeken hoeveel uren niet zijn gemaakt", zegt Van Scherrenburg.

Niet genoeg urgentie

Ook Bouwend Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN) sluiten zich aan bij de schadeclaim. "De PFAS-crisis is voor veel transportbedrijven acuter dan de stikstofcrisis", zegt  TLN-directeur Jan Boeve.

"Het grondverzet in Nederland staat nu al grotendeels stil. De transportbedrijven dus ook. Die ondernemers zitten met stilstaande vrachtauto’s. Met werknemers die thuis zitten. Met zorgen over de toekomst van hun bedrijf en dat van de mensen met wie ze werken. Ik heb niet het idee dat het kabinet die urgentie inziet."

PFAS?

"Mevrouw Van Veldhoven heeft zelf gezorgd voor dit verschrikkelijke bedrijfsongeval", vult voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW aan. De organisatie vindt de huidige situatie 'echt niet kunnen'.

Tientallen bouwprojecten en baggerwerkzaamheden werden recent uitgesteld of stilgelegd omdat er PFAS in de grond zit. Deze chemische stof, iets ander dus dan stikstof, gebruiken we al jaren, maar is nu een probleem door aangescherpte regels. En die gooien een hoop roet in het eten van de bouwers. Banen en omzet staan op de tocht.

Kabinet presenteert maatregelen

Het kabinet, onder leiding van premier Rutte en de verantwoordelijke ministers Schouten (landbouw), Van Nieuwenhuizen (infrastructuur) en Van Veldhoven (Wonen en Milieu) presenteerde vandaag een pakket aan maatregelen voor de aanpak van de stikstof- en PFAS-problematiek.

Rutte noemt de problematiek 'ingewikkeld en veelomvattend' en benadrukt dat maatregelen juridisch houdbaar moeten zijn. "We kunnen niet meer op de pof leven." Volgens Rutte heeft het kabinet 'alles gedaan dat het moest doen' en ging het niet sneller.

Schadelijk voor gezondheid

Eerder was al bekend dat PFAS mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Toch waren er tot nu toe nog geen regels, omdat niet duidelijk was in welke concentraties de stof precies schade voor mens en milieu oplevert.

Tot afgelopen zomer. Na nieuw onderzoek door het RIVM stelde staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat nieuwe regels op: in één kilo droge grond mag niet meer dan 0,1 microgram PFAS zitten.

En daar begonnen de problemen. Er mocht namelijk geen grond en baggerspecie meer verzet worden waarin teveel van de stof zat. Daardoor vielen werkzaamheden bij de grond-, weg- en waterbouw stil.

Bron • RTL Z