Ondernemen

GroenLinks: kwart miljard voor huizen starters en studenten

11 november 2019 06:23

Woningen in Amsterdam. Beeld © ANP Foto

Er moeten snel betaalbare huizen komen voor studenten en starters. Dat eist GroenLinks vandaag bij de behandeling van de woonbegroting in de Tweede Kamer. De partij wil dat het kabinet hiervoor 250 miljoen euro reserveert.

Starters en studenten zijn volgens GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders de grootste slachtoffers van de huidige 'wooncrisis'. 

''Je ziet dat er steeds meer starters zijn die thuis blijven wonen ook nadat ze al een paar jaar een baan hebben, een prima inkomen hebben, maar eigenlijk net te veel voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis te kunnen kopen. En de particuliere huurmarkt is helemaal van de zotte op dit moment'', aldus Smeulders.

Veel te duur

Een gemiddelde nieuwbouwwoning kost op dit moment al snel 400.000 euro. Veel te duur voor starters en zeker voor studenten. Ook studentenkamers en betaalbare huurwoningen zijn amper te krijgen. Tot 2026 is er een tekort van ruim 40.000 studentenkamers.

Het kabinet heeft op Prinsjesdag een miljard euro gereserveerd om de woningbouw aan te jagen, maar is nog vaag over de bestemming van het geld. GroenLinks wil nu dat een kwart van het bedrag wordt uitgetrokken voor studentenhuisvesting en starters op de woningmarkt.

Paul Smeulders (GroenLinks): 'Puntensysteem doortrekken' Beeld © ANP

Korte termijn

Smeulders: ''Wij willen dat dat geld beschikbaar komt voor gemeentes en woningbouwcorporaties die, als ze aantonen dat ze echt op korte termijn woningen voor studenten en voor starters kunnen bouwen. een aanvraag kunnen doen. Het idee is dat ze er binnen een of twee jaar voor kunnen zorgen dat er extra woningen zijn."

Vandaag moet blijken of een meerderheid in de Tweede Kamer het plan steunt.

 

Bron • RTL Nieuws