Ondernemen

Kabinet: werkvergunning familie buitenlandse ondernemer niet nodig

Matthias Pauw • 04 november 2019 14:44 @mattpauw

Beeld © iStock

Familie van buitenlandse zelfstandig ondernemers in Nederland moet in de toekomst zonder problemen kunnen gaan werken. Het kabinet wil regelen dat zij geen speciale vergunning meer nodig hebben.

Nu is het nog zo dat deze groep mensen, net als andere buitenlanders van buiten de EU, een tewerkstellingsvergunning nodig hebben als ze ergens in loondienst willen treden. Zo'n vergunning moet worden aangevraagd door het bedrijf bij het UWV. 

Papierwerk

Dat zorgt dus voor papierwerk en dat zou een belemmering kunnen vormen voor buitenlandse ondernemers om hier aan de slag te gaan. Uit onderzoek is volgens het ministerie gebleken dat de beslissing om in Nederland te blijven voor die ondernemers onder meer afhangt van de mogelijkheid voor hun familie om te werken.  

Daarom heeft het kabinet nu besloten om de tewerkstellingsvergunning niet langer te verplichten voor deze groep, in de hoop dat dan meer buitenlandse ondernemers hier willen blijven.

Eerst nog naar Raad van State

Het kabinet hoopt dat de maatregel in kan gaan vanaf begin 2020, maar eerst moet de Raad van State nog advies uitbrengen. Omdat het om een zogenoemde algemene maatregel van bestuur gaat, hoeft de Kamer geen toestemming te geven. In de wet is vastgelegd dat het kabinet dit soort uitzonderingen zelfstandig mag maken.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat er jaarlijks ongeveer 600 vreemdelingen een verblijfsvergunning krijgen als zelfstandige. Hoeveel gezinsleden er meekomen die mogelijk kunnen profiteren van de maatregel is bij het ministerie niet bekend.

Bron • RTL Z