Ondernemen

Dit heb je als ondernemer aan een staatsbezoek: 'Alle deuren gaan open'

Laura Veneman • 16 oktober 2019 15:19

Désirée Rasenberg en Maartje Prinsen op de techsummit in New Delhi. Beeld © RTL Nieuws

Mee op handelsmissie met de koning kan je als ondernemer veel opleveren, weet Rachel de Boer. Ze ging vijf jaar geleden mee naar Polen. "Mensen namen me ineens serieus. Ik ging van 'wijffie met een bedrijfie' naar een serieuze zakenvrouw."

Een staatsbezoek is niet alleen pracht en praal. Het is keihard werken, onder andere voor de Nederlandse bedrijven die deelnemen aan de handelsmissie. Op dit moment zijn er ongeveer 144 Nederlandse bedrijven met de koning en koningin mee naar India en dat zijn niet alleen multinationals, maar juist ook veel kleine ondernemers.

De stoute schoenen aan

De Boer ontwikkelt speciale anti-aging bh's die rimpels in het decolleté bij vrouwen zouden moeten voorkomen. Ze was een kleine ondernemer toen ze in 2014 de stoute schoenen aantrok en het ministerie van Buitenlandse Zaken belde.

"Ik had over het staatsbezoek en de handelsmissie naar Polen gelezen", vertelt ze. "De Poolse vrouw is voor mij een goede klant, dus ik heb gevraagd of ik mee mocht met de koning." Haar lef werd gewaardeerd op het ministerie en niet veel later had De Boer er een aantal grote Poolse klanten bij.

'Alle deuren gaan open'

Naast nieuwe klanten, leverde het staatsbezoek haar nog meer op. "Ik werd ineens serieus genomen en alle deuren gingen voor me open."

Vijf jaar later profiteert ze nog steeds van de handelsmissie naar Polen, dus het heeft haar zeker geen windeieren gelegd.

De tassen die voor de summit werden gemaakt. Beeld © Désirée Rasenberg

'Enorme exposure'

Dat een handelsmissie echt niet alleen voor de grote jongens is, bewijst ook Désirée Rasenberg, oprichter van Pure Jute dat duurzame tassen van jute maakt. Zij is dit jaar samen met haar dochter Maartje Prinsen mee met de handelsmissie naar India.

"Het ging al goed, maar het bedrijf is nu ineens booming. Dat komt toch door de aanwezigheid van de koning en de aandacht die je daardoor krijgt", zegt ze. "Mensen luisteren ineens echt naar je." Samen met haar vier dochters runt ze het bedrijf.

Ontmoeting met de koning

Tien jaar geleden had ze nooit gedacht dat ze de koning en koningin op een grote summit in New Delhi zou mogen vertellen over haar bedrijf. "Mensen vroegen ons altijd wie we waren. Nu zijn ze diep onder de indruk."

Al voor het staatsbezoek begon, profiteerde Rasenberg van de handelsmissie. Ze mocht namelijk de tassen maken die speciaal werden ontworpen voor de top. Ze hoopt dat ook de koning haar tassen gaat gebruiken.

De koning en koningin op bezoek bij een organisatie die zich inzet voor de positie van de vrouw in India

India is het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen. Op deze school krijgen kinderen les over gendergelijkheid. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gingen er op bezoek tijdens hun staatsbezoek aan het land.

Bron • RTL Nieuws