Ondernemen

Omgevingsvergunning festival Eilân komt niet rond

03 september 2019 18:28

Een voorstelling van theaterfestival Oerol bij hetzelfde duinmeertje waar Eilân nu niet terecht kan. Beeld © ANP Foto

Het aanvullende onderzoek dat nodig is om de omgevingsvergunning voor het Terschellingse festival Eilân te laten voldoen, komt niet op tijd rond.

Gedeputeerde Staten heeft aangegeven dit niet verantwoord te kunnen doen binnen de tijd die nog rest voor het festival, zegt de burgemeester van het eiland, Bert Wassink, tegen RTLZ.

Hij wil nog niet definitief de stekker uit het festival trekken, omdat de initiatiefnemers eerst op zoek gaan naar een nieuwe locatie. "Het is 'kort dag', maar dat onderzoek zou nog aanleiding kunnen zijn tot het doen van een geheel nieuwe aanvraag. Als college van B&W wachten we dat af", zegt Wassink.

Aanstaande donderdagavond is daarom een extra raadsvergadering ingelast op Terschelling 'over de procedure(s) inzake de vergunningverlening' rondom het festival.

Voor de rechter gesleept

De omgevingsvergunning die voor de oorspronkelijke locatie was verleend, voldeed niet op het gebied van geluidsregels. Ook moest de organisatie van Eilân extra ecologisch onderzoek doen naar de gevolgen van het festival voor het meer van Hee, een duinmeertje in de buurt.

Dat besliste de rechter vorige week, nadat eilandbewonerstichting Ons Schellingerland daar een zaak over had aangespannen.

Het festival zelf zegt in een post op Facebook nog geen concreet nieuws te hebben. Tegen Omrop Fryslân geeft organisator Daniël van Drunen aan de activiteiten die bij het meertje zouden plaatsvinden, te willen verplaatsen naar een ander podium. Hij hoopt zaterdag gewoon te kunnen beginnen met de opbouw.

Niet vooruitlopen op de zaken

Voorlopig duurt de onzekerheid voort, tot grote frustratie van onder anderen Gerrit Jan Moes. Hij is de schakel tussen de ondernemers op het eiland en de festivalorganisatie.

"Alles staat on hold. We zijn onmachtig", vertelt hij. "Er staat voor tienduizenden euro's bij leveranciers in de rest van Nederland te wachten, er moet snel duidelijkheid komen of het doorgaat of wordt afgeblazen."

Bij concertorganisator Mojo wil men niet vooruitlopen op het afgelasten van het festival dat gepland staat van 12 tot 15 september en waar al 5500 mensen een kaartje voor kochten.

Bron • RTL Z