Ondernemen

Oesterzwammen kweken op koffieprut: 'Smaak is intenser'

Maaike Homan • 13 april 2017 19:37 @maaike_homan

Twee van de vijf ondernemers achter MycoCycling. Beeld © Eigen foto

Tom Bewernick (29) is al jaren groot fan van paddenstoelen. Vorig jaar besloot hij van zijn hobby zijn werk te maken en nu kweekt hij, samen met vier anderen, op commerciële basis oesterzwammen en shiitakes op koffieprut. "De smaak is veel intenser."

Bewernick, bioloog, vertelt enthousiast over wat hij noemt een 'fascinerende organisme'. "Paddestoelen staan aan de basis van veel leven. Wist je dat er zonder paddenstoelen geen bossen zouden bestaan?"

Al jaren kweekt hij diverse soorten. Toen hij in 2011 zag hoe ze in Californië paddenstoelen kweekten op koffieprut werd hij op een idee gebracht. "Het past in de trend van urban farming en de manier waarop we afvalstoffen verwerken."

Cafés 

Vorig jaar besloot Bewernick eindelijk voor zichzelf te beginnen. Een vriend van hem wist een zuurkast, 'ons laboratorium', gratis op de kop te tikken. Ruimte kregen ze op een zorgboerderij en via StartLife, dat startende ondernemers in de sector food & agro bijstaat, kregen ze een lening. 

Zo konden ze in oude containers, waar de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-niveau gereguleerd worden, aan de slag gaan met MycoCycling. In het begin zijn de ondernemers zelf alle café's in Wageningen afgegaan voor de koffieprut, maar dat leverde niet de 800 kilo op die per week nodig is.

Thumbnail

De vijf ondernemers achter MycoCycling met Bewernick als tweede van links. (Beeld: MycoCycling)

Bovendien moet de koffieprut vers zijn (want door het hete water steriel) willen de paddestoelen hierop kunnen groeien. De universiteit Wageningen, waar Bewernick studeerde, wilde de koffiedrab uit hun automaten wel leveren.

Met de oogst naar restaurants

Afgelopen december werden de eerste oesterzwammen geoogst. Bewernick en compagnons zijn langs restaurants gegaan die enthousiast bleken. "Een goede kok herkent verse paddenstoelen gelijk." De rest van de 100 kilo die nu per week geoogst wordt, wordt direct aan consumenten verkocht via speciale afhaalpunten. 

Voor honderd gram oesterzwammen betalen winkels en restaurant 0,70 euro en consumenten tussen 0,70 euro en 1,20 euro, afhankelijk van de hoeveelheid en duur van het abonnement dat zij moeten afsluiten om zo een vaste afname te garanderen.  

"We werken bewust zonder tussenpersonen. Particulieren kunnen een abonnement bij ons afnemen. Daarmee zijn ze goedkoper uit dan in de winkels." 

Wageningen geldt als proeftuin. Een tweede kweeklocatie moet over twee à drie maanden open gaan. "Uiteindelijk willen we in heel Nederland mobiele kwekerijen opzetten via een franchisemodel."

Koffiesmaak 

Oesterzwammen zijn in principe makkelijk en goedkoop te produceren. Hun cyclus bedraagt zes weken. Als de onderneming doorgroeit, willen de ondernemers ook pruikzwammen en koningsoesterzwammen gaan kweken. "We doen nu ook test op graanresten van lokale brouwerijen en zaagsel van houtzagerijen."

Beïnvloedt dat de smaak niet? "Sommige mensen proeven de koffie wel. Ik vind vooral dat smaak intenser wordt." Hij kan het weten: "Ik eet iedere dag, zeker één keer per dag paddenstoelen. Er zijn zoveel soorten. Dat verveelt niet."  

Bron • RTL Z