Ondernemen

Ondernemers willen eerlijkere verdeling gemeentelijke lasten

Gert-Jan Verstegen • 15 mei 2019 18:54 @GJVerstegen

Lokale ondernemers vinden de verdeling van de lokale lasten oneerlijk. Beeld ©

Ondernemers trekken vandaag aan de bel. Ze zijn de lokale lastenverhoging beu, bijvoorbeeld de hogere toeristenbelasting en de onroerendezaakbelasting. MKB-Nederland, VNO-NCW en Koninklijke Horeca Nederland roepen de overheid op de lasten eerlijker te verdelen tussen bedrijfsleven en burgers.

De ondernemersverenigingen zijn vooral boos over de manier waarop de onroerendezaakbelasting (OZB) jaarlijks wordt verhoogd. Een forse belasting, want bedrijven betalen vaak meer OZB dan burgers. Ze moeten niet alleen betalen voor het bezit van een bedrijfspand, maar ook voor het gebruik ervan.

Macronorm versus micronorm

De verhoging van de OZB wordt berekend via de zogenoemde macronorm. Afgesproken is dat de gemiddelde lastenstijging van alle Nederlandse gemeentes samen niet hoger dan 4 procent mag zijn. Het kan daardoor dat in de ene gemeente de belasting veel harder stijgt dan in de andere gemeente.

Die macronorm wordt per 2020 afgeschaft voor burgers, maar niet voor bedrijven. Oneerlijk, vinden de ondernemersverenigingen. Die opperen zelf de micronorm. Ze willen dat de lokale lasten niet harder stijgen dan de inflatie. Op die manier wordt volgens hen de lastenverdeling tussen burgers en bedrijven eerlijker.

"Voorheen had je een bepaalde verhouding tussen de tarieven, maar die bestaat niet meer. Ondernemers zijn motor van de lokale economie. Dan kan het niet zijn dat de burgers worden ontzien en de lasten bij ondernemers terecht komen", reageert Janny Kamp van werkgeversclub VNO-NCW. Zij houdt zich daar bezig met belastingen voor ondernemers.

Toeristenbelasting

Ook de toeristenbelasting is een doorn in het oog voor de horecaondernemers die zijn aangesloten bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Die zagen deze belasting de afgelopen tien jaar ruimschoots verdubbelen tot bijna 300 miljoen euro. Vergeleken met de OZB (4,1 miljard euro per jaar) is dat overigens een schijntje.

Inmiddels heft 83 procent van alle gemeentes zo’n toeristenbelasting. Gemiddeld betalen toeristen 2,70 euro per persoon per nacht.

Verkeerde bestemming

De horecaondernemers zijn geen tegenstander van deze belasting, maar vinden dat deze te hard is gestegen en niet wordt gebruikt waarvoor die bedoeld is: het aantrekkelijk houden van dorpen en steden voor toeristen. "Inmiddels lijkt de toeristenbelasting een snelle manier geworden voor gemeenten om de begroting te dichten", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Bijna een derde van alle geïnde toeristenbelasting komt op rekening van de gemeente Amsterdam. Die probeert middels een hogere belasting de stad minder aantrekkelijk te maken. Daarmee moet het massatoerisme worden ingedamd.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen