Ondernemen

Van RTL 4 naar het UWV: zo werd John Williams maatschappelijk ondernemer

Gert-Jan Verstegen • 04 mei 2019 06:30 @GJVerstegen

John Williams begon vorig jaar een bedrijf in schoonmaakspullen. Beeld © ANP

Op televisie strijdt presentator John Williams tegen vieze hotels en vakantiehuisjes. Dat bracht hem vorig jaar op een ondernemersidee: een inspectie- en schoonmaakkit voor gasten. Dat ondernemen liet hem niet los. Via een omweg helpt hij nu mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan… in de schoonmaak.

"Weet jij wat het meest gore onderdeel van een hotelkamer is?", vraagt John Williams. "De afstandsbediening. Die is nog goorder dan de wc-bril." En dus zit er in zijn Mr. John hygiënekit een zakje, waar je die afstandsbediening 'met sperma erop' in kunt doen.

Met de hotelföhn blaas je over dat zakje heen, dat zich vervolgens er omheen vacuüm trekt. Voilà: een schone, bijna nieuwe afstandsbediening. Het is een van de ideeën die Williams opdeed bij de opnames van SOS: Mijn vakantie is een hel, waarvoor hij de meest vieze hotels bezocht.

Tienduizenden verkocht

Hij heeft door dat programma geen smetvrees gekregen, maar is zich wel bewust geworden dat een beetje extra hygiëne geen overbodige luxe is. Het idee voor de reiskit, met onder meer een uv-lampje en schoonmaakartikelen, was snel geboren.

"Ik heb een advocatenbureau een check laten doen en wat bleek: het bestond nog niet", vertelt Williams. Een paar maanden later lag zijn product bij Kruidvat in de schappen. "We hebben er tienduizenden van verkocht."

Hotels durfden het niet aan

Maar met alleen de verkoop van de kit, kreeg hij het grote onderliggende probleem niet aangepakt: de vieze hotelkamers en -vakantiehuisjes. Dus ging hij in gesprek met de 'Landals en Corendons van deze wereld'. Of zij zo'n kitje wilden uitdelen aan gasten, om te laten zien dat ze hygiëne belangrijk vinden.

"Overal reageerden ze fantastisch", vertelt Williams. Maar als puntje bij paaltje kwam, durfden ze het niet aan. Bang dat ze zouden worden afgestraft door hun gasten. "Ze weten dat het niet goed zit."

UWV

Door de gesprekken met potentiële partners kwam Williams achter een ander probleem: grote personeelstekorten in de schoonmaakbranche. Daar wilde de tv-presentator iets aan doen. "Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben naar het UWV gegaan."

"Op deze branche is jarenlang neergekeken. De druk was veel te hoog. Misschien is er in het verleden te weinig betaald. Het is geen sexy baan, dat schoonmaken", geeft hij toe.

"Mijn oma zei altijd, als je centjes gaat verdienen, zorg dan ook voor de maatschappij."

'Trots dat ze ergens bij horen'

Tweeëneenhalve maand later werken dertig Wajongers bij Landal Greenparks in de schoonmaak. Volgende week komen zestig mensen die nu in de WW zitten langs voor een presentatie. Williams noemt hen het Mr. John Team.

Het zijn mensen die nooit hebben gewerkt of jaren hebben thuisgezeten. "Nu zijn ze trots dat ze ergens bij horen. Ze kunnen praten over wat ze op hun werk hebben meegemaakt. Ze hebben hun leven verbreed", vertelt Williams vol trots. De schoonmakers krijgen begeleiding van een jobcoach.

Geen goedkope krachten

Ook het UWV Rijnmond, waar de pilot loopt, is blij met Mr. John." Om te voorkomen dat hotels en vakantieparken deze groep niet ziet als goedkope krachten, houden de jobcoaches alles nauwlettend in de gaten. "De kandidaten ontvangen een loon conform de cao", legt Priscilla Arron uit, die het project begeleidt namens het UWV. Overigens is het een vrijwillig project, ze melden zichzelf ervoor aan.

"De kandidaten die vanuit de Wajong meedoen, starten met een proefplaatsing van twee maanden." Ze krijgen dan nog een salaris, maar behouden hun uitkering. "Het is uiteindelijk de bedoeling dat ze niet meer afhankelijk zijn van hun Wajong-uitkering."

Maatschappelijke winst

Het ondernemersverhaal van Williams veranderde in een maatschappelijk avontuur. Maar de schoonmakers gaan wel op pad met spullen uit de Mr. John kit, zoals een grote UV-lamp, waarmee 'vieze vlekken' op te sporen zijn.

Financieel levert het Williams nog weinig op. "Ik hoop dat op den duur meer mensen willen gaan werken met Mr. John, zodat we er misschien wat centen aan overhouden."

Maar eigenlijk is het de RTL-ster daar niet meer om te doen. "Mijn oma zei altijd, als je centjes gaat verdienen, zorg dan ook voor de maatschappij."

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen