Ondernemen

Schamele opbrengst voor failliet gamebedrijf GetSocial

Mathijs Smit • 12 maart 2019 11:01 @Mathijs__Smit

GetSocial haalde miljoenen op, maar ging toch failliet. Beeld © GetSocial

De doorstart van het failliete Haagse gamebedrijf GetSocial heeft slechts 170.000 euro opgeleverd. Een schamele opbrengst, aangezien investeerders afgelopen jaren bijna 9 miljoen euro in het bedrijf staken.

GetSocial ontwikkelt software die kan worden gebruikt om computerspelletjes interactiever en daarmee winstgevender te maken. Sinds de oprichting in 2012 staken investeerders 8,9 miljoen euro in Get Social.

Onder de geldschieters zat Novamedia van Boudewijn Poelman, de man achter de Postcode Loterij.

Bankroet

Ondanks die miljoeneninvesteringen ging GetSocial in februari bankroet. Directeur Jeroen Bouwman schreef het faillissement destijds toe aan geldgebrek.

Uit het vandaag verschenen eerste faillissementsverslag blijkt dat de ontwikkelaar afgelopen jaren inderdaad grote verliezen maakte. In 2016 ruim 2 miljoen euro, in 2017 120.000 euro, en in 2018 ruim 960.000 euro.

Pas in 2018 wist het bedrijfje omzet te genereren; een zeer bescheiden 123.000 euro.

Méér geld nodig

Curator Stephanie Mosterd schrijft in het verslag dat het bedrijf méér geld nodig had om de software te ontwikkelen, produceren en verkopen. "Hoewel het product zo goed als af zou zijn, zou er nog een substantiële investering nodig zijn om het product verder te vermarkten en GetSocial (…) winstgevend te maken."

Omdat bestaande investeerders weigerden opnieuw geld in GetSocial te steken, ging het bedrijf op zoek naar een koper die wel verder kon investeren. Uit het verslag blijkt dat een beoogde overname uiteindelijk stuk liep op Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidiegever lag dwars

RVO had een innovatiekrediet van ruim één miljoen euro verstrekt voor de ontwikkeling van de software, en die software daardoor in onderpand gekregen. Om GetSocial gezond te maken en verkopen moest RVO toestemming geven en de schuld grotendeels kwijtschelden. Omdat dat laatste neerkomt op staatssteun, zou de subsidiegever daar niet akkoord mee zijn gegaan.

Daardoor kon GetSocial niet anders dan het faillissement aanvragen. Curator Mosterd verkocht het bedrijf vervolgens aan het Ierse gamebedrijf Keyword Studios, dat aan de beurs van Londen genoteerd staat.

In het persbericht over de overname rept Keyword met geen woord over het faillissement. Ook maakte het geen overnamesom bekend.

 

Miljoenen foetsie

Uit het curatorenverslag blijkt dat Keyword slechts 170.000 euro voor GetSocial betaalde. Dat bedrag ging grotendeels naar RVO, die door het faillissement uiteindelijk nog steeds voor bijna één miljoen euro het schip in gaat.

Ook de andere investeerders, die hun miljoenen via converteerbare leningen ter beschikking hadden gesteld, kunnen fluiten naar hun centen.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit