Ondernemen

Bill Gates en Jeff Bezos investeren miljoenen in vegastartup

27 februari 2019 13:32

In het laboratorium van Ginkgo Bioworks wordt gewerkt aan de beste vleesvervanger. Beeld © Ginkgo Bioworks

Beroemde miljardairs als Bill Gates, Jeff Bezos en Jack Ma hebben de portemonnee getrokken voor een nieuwe sensatie in de markt van vleesvervangers. Startup Motif produceert de ingrediënten waarmee kunstvlees kan worden gemaakt.

Motif komt voort uit onderzoek van Stanford University en valt inmiddels onder het Amerikaanse biotechbedrijf Ginkgo Bioworks. Na een kapitaalinjectie van 90 miljoen dollar wordt de nieuwe speler in foodtech nu gelanceerd.

Melk, ei en vlees uit het lab

De startup heeft via genetische modificatie gistcellen en bacteriën ontwikkeld die in een fermentatieproces, vergelijkbaar met de productie van bier, speciale proteïnes voortbrengen. Voedingsbedrijven maken met die proteïnes vervolgens weer op planten gebaseerde hamburgers of andere vegaproducten.

Met de ingrediënten van Motif kunnen de juiste smaken en texturen worden toegevoegd aan plantengebaseerde voedingsproducten. Motif gaat ook ingrediënten voor plantaardige zuivel en eieren verkopen.

Beeld © Ginkgo Bioworks

Jack Ma en Richard Branson

Motif neemt dus het laboratoriumwerk van de voedingsbedrijven uit handen. Dat is een enorm voordeel, want laboratoriumonderzoek in de voedingsindustrie is vaak een miljoenen verslindende, jarenlange operatie.

Investeerders zien dit voordeel ook. Tijdens de eerste kapitaalinjectie is 90 miljoen dollar opgehaald. Onder andere Breakthrough Energy Ventures heeft ingelegd. Daarin zitten grote namen als Bill Gates van Microsoft, Jack Ma van Alibaba, Michael Bloomberg van Bloomberg, Richard Branson van Virgin en Jeff Bezos van Amazon.

Ook grondstoffenhandelaar Louis Dreyfus, zuivelverwerker Fonterra en investeringsclub Viking Global Investors zijn ingestapt.

Shaquille O’Neal en Snoop Dogg

De aandacht van investeerders voor foodtechbedrijven is niet verrassend. De markt voor vleesvervangers staat volop in de belangstelling. De nieuwste versie van Impossible Burger, de vegahamburger van techbedrijf Impossible Foods, was een van de blikvangers op 's werelds grootste techbeurs CES dit jaar. De hamburger sleepte er een belangrijke prijs in de wacht.

Ondertussen bereidt concurrent Beyond Meat, waarin basketballer Shaquille O’Neal en rapper Snoop Dogg investeren, een beursgang voor.

Miljardenindustrie

De markt groeit hard. De verkoop van plantaardige vervangers voor dierlijke producten is vorig jaar met 17 procent gestegen tot 3,7 miljard dollar, zo schreef CNBC op basis van data van onderzoeksbureaus Nielsen en Good Food Institute.

Future Market Insights meldde eerder dat de wereldwijde markt voor vleesvervangers tussen 2017 en 2026 jaarlijks zal groeien met 5,8 procent.

Bron • RTL Z