Ondernemen

Dit zijn de rijkste hedgefondsmanagers ter wereld

15 februari 2019 10:13

220 Central Park South tower, de toren waar Ken Griffin appartementen kocht Beeld ©

De tien rijkste hedgefondsmanagers verdienden vorig jaar samen bijna 8 miljard dollar, blijkt uit een ranking van Bloomberg. De nummer een harkte zelfs meer dan 1,5 miljard dollar binnen.

De absolute nummer een is James Simons. Hij staat aan het roer bij Renaissance Technologies en verdiende in een jaar tijd 1,6 miljard dollar. Gevolgd door een andere grootverdiener: Ray Dalio. Zijn werk voor Bridgewater Associates was goed voor een uitkering van 1,3 miljard dollar. De top drie wordt afgesloten door Ken Griffin, werkzaam voor Citadel, met een beloning van 'slechts' 870 miljoen dollar.

Of de managers de ongekende bedragen nu waard zijn of niet, qua rendement hebben ze het uitstekend gedaan. Terwijl de Amerikaanse beurzen naar beneden gingen verdienden zij wel. De S&P500 daalde vorig jaar met bijna 14 procent, terwijl Citadel een rendement boekte van ruim 9 procent.

 

Big spender

Simons is niet alleen goed in geld verdienen, hij is er ook niet vies van om het uit te geven. Zo kocht hij twee weken terug een optrekje aan central park. Kosten: 240 miljoen dollar. Daar kreeg hij wel vier verdiepingen, 24.000 vierkanten meters en een leuk uitzicht voor terug.

Eerder kocht hij ook al een mansion in Londen (ruim 120 miljoen dollar) en twee schilderijen. Het ene doek kostte hem 200 miljoen dollar, het andere 300 miljoen dollar.