Ondernemen

Het roer om: van kledingwinkel naar klimbos in Spanje

Maaike Homan • 07 februari 2019 15:44 @maaike_homan

Karin van Veen met haar dochter. Beeld © Eigen beeld

Karin van Veen was pionier toen ze vijftien jaar geleden in Spanje een avonturenpark opende in de bossen. Een paar jaar later kwamen daar boomhutten om in te overnachten bij op afgelegen plekken. Druk is het wel. "Maar ik hou van nieuwe dingen bedenken zoals trampolines tussen de bomen."

Van Veen groeide op in Zwitserland, waar ze lange tijd een kledingwinkel had. Inmiddels woont ze alweer vijftien jaar in Spanje. Eigenlijk wilde ze, met haar inmiddels ex-man, een avonturenpark in het bos in Frankrijk beginnen.

Bos moeilijk te vinden

"We hebben daar jaren gezocht naar een geschikt bos, maar konden niets vinden", zegt ze. Vrienden tipten toen iets in Catalonië, gelegen vlak bij een grote doorgaande weg.

Een plek waar mensen op meters hoog van boom naar boom gaan, hangend aan touwen, over wiebelende bruggen en touwladders, dat kenden ze toen nog niet in Spanje, aldus Van Veen. "Dat was wel lastig, want probeer maar eens een vergunning te krijgen voor iets wat ergens nog niet bestaat."  

La Selva de l'Aventura, het avonturenbos, op anderhalf rijden van Barcelona. Beeld © Eigen beeld

Nieuw concept 

Er werd een lening afgesloten bij de bank voor 90.000 euro en onder familie en vrienden werd bij elkaar nog eens 100.000 euro verzameld. In 2004 ging La Selva de l' Aventura open.

Klanten trekken naar een voor Spanje nieuw concept bleek lastig. Daar kwam twee maanden na de opening verandering in toen een Catalaanse televisiezender een item over het park uitzond.

In de winter was het park dicht. Om toch genoeg inkomsten te hebben, kwam er een in 2009 een project bij: boomhutten in Baskenland en Catalonië. De financiering hiervoor liep wel moeizamer omdat Spanje toen in een diepe economische crisis zat.

"Die in Catalonië konden we zelf financieren. De hutten in Baskenland zijn luxer. Via crowdfunding werd een half miljoen euro opgehaald, de andere benodigde 500.000 kwam van een private investeerder", zegt Van Veen.  

Slapen in de bomen

De vijfduizend klanten die jaarlijks komen, zijn mensen die helemaal tot rust willen komen. Er is geen elektriciteit, geen stromend water, geen lawaai, geen luchtvervuiling.

"Niet luxe, wel comfortabel", noemt Van Veen het. "Zeker in 2009 was dit concept iets ongelooflijks. Het heeft ook iets magisch en past in deze tijd waarin we soms weg willen van alle drukte." Kosten voor twee personen variëren van 140 euro tot 290 euro per nacht.

Volgens haar is er menig huwelijksaanzoek gedaan in de boomhutten.Lachend: "En we krijgen ook aardig wat geboortekaartjes." Van Veen richtte de boomhutten zelf in. "Ik ben heel goed in nieuwe ideeën bedenken en uitvoeren. Ik krijg daar energie van."      

Eén van de boomhutten in Baskenland. Beeld © Cabañas en los árboles.

Trampoline springen in de wolken

Het kost ook energie. Zeker nu ze sinds twee jaar ook een restaurant heeft in de Catalaanse stad Vic, geïnspireerd op restaurants 'die je in Nederland vaker ziet'. Zo is gebruik gemaakt van tweedehands materialen en meubels, kunnen kinderen er spelen en worden er workshops gehouden. "Het is alleen te druk."

De boomhutten zal ze daarom van de hand doen. Althans, die in Baskenland. Haar ex-man, met wie ze twee kinderen heeft, blijft die in Catalonië draaiende houden. Is dat niet jammer? "Ik hou van creëren, maar het waren vijftien hele intensieve jaren. Bovendien heb ik nu geleerd wat ik kan en dat is projecten opstarten."

Ze wil haar aandacht vooral op het avonturenpark richten, waar jaarlijks 20.000 bezoekers komen. "We zijn deze winter voor het eerst opengebleven, omdat we nu een activiteit hebben waarbij je echt warm blijft", zegt ze.

Tussen de bomen zijn enorme trampolines gespannen, op 15 meter hoog met netten eromheen. "En die zijn natuurlijk ook voor volwassenen. Niet zo lekker als je in het bos te laten gaan."

Springen tussen de bomen. Beeld © La Selva de l'Aventura

Bron • RTL Z / Maaike Homan