Ondernemen

Gerechtshof: vorm Tripp Trapp-kinderstoel is geen merk

RTL Z • 06 februari 2019 17:20 @rtlz

Omdat de vorm van de Tripp Trapp de stoel zo geschikt maakt als kinderstoel is het geen merk. Beeld © Stokke

De iconische Tripp Trapp-kinderstoel van het Noorse Stokke is niet merkrechtelijk beschermd. Omdat de karakteristieke vorm het product zo geschikt maakt als kinderstoel mag die niet gemonopoliseerd worden door één bedrijf.

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam bepaald in een eindarrest. Daarmee komt er na ruim twintig jaar een einde aan een slepende rechtszaak tussen Stokke en het Duitse Hauck. Volgens de Noorse meubelmaker leek de kinderstoel van de Duitsers wel heel erg op die van hun.

10 miljoen stoelen

De Tripp Trapp, nieuwprijs 200 euro, is een begrip in veel huishoudens met kinderen. Vanwege de mogelijkheid om de zithoogte aan te passen, kan de stoel meegroeien met een kind, en kinderen kunnen er niet op gaan wippen. Stokke bracht zijn kinderstoel in 1972 op de markt en heeft er sindsdien ruim tien miljoen van verkocht. 

Zoek de verschillen. Beeld © Hauck

Het Duitse Hauck zag dat succes en brengt sinds de eeuwwisseling een vergelijkbare stoel op de markt, tegen de helft van de prijs. Ook de Duitse kinderstoel heeft een verstelbaar zitvlak, waardoor kinderen van de stoel gebruik kunnen maken totdat ze op een gewone stoel gaan zitten.

Wel auteursrecht

Sinds Stokke de vorm van de Tripp Trapp in 1998 deponeerde als merk voert het rechtszaken met zijn Duitse concurrent. Eerder al bogen de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag, de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie zich over de zaak. Die laatste verwees de zaak terug naar het hof in Amsterdam.

Eerder al oordeelde het gerechtshof Den Haag dat op de Tripp Trapp-stoel wel auteursrecht rust. Het hof in Amsterdam gaat daarin mee. Dat betekent dat de stoel niet mag worden nagemaakt.

Correctie 16.58

Eerder schreef RTL Z ten onrechte dat andere bedrijven een stoel mogen maken die lijkt op de Stokke. Dat is niet correct en de tekst is aangepast. Er is geoordeeld dat de stoel van Stokke niet als merk ingeschreven kan zijn, omdat de algemene vorm van de stoel er een is die meer consumenten zoeken in een kinderstoel, en daar mag geen eeuwigdurend monopolie op zijn.

Het auteursrecht dat Stokke (sinds 2000) op de stoel heeft blijft staan. Daar hoort ook de typerende vorm van de stoel bij. Die mag niet nagemaakt worden. Een auteursrecht verloopt zeventig jaar na de dood van de ontwerper automatisch. 

Bron • RTL Z