Ondernemen

One Hundred Restrooms strijdt mee om toilet van de toekomst

Chris Koenis • 09 maart 2019 15:01 @chriskoenis

Beeld © One Hundred Restrooms

Een frisse, relaxte ruimte vol technologie en reisproducten. One Hundred Restrooms wil de nieuwe standaard worden voor publieke toiletten. "We willen ver weg blijven van het idee dat het alleen een toilet is", zegt mede-oprichter Mariëlle Romeijn van de Nederlandse startup, die onlangs opende in Madrid.

Superdeluxe, eenvoudig, zelfreinigend of verdwijnend: de strijd om het toilet van de toekomst is volop bezig. Verschillende Nederlandse bedrijven bedachten concepten. Zo zijn er toiletwinkel 2theloo, Urilift met verzinkbare plaszuilen en de zelfreinigende toiletten van Sanitronics. En dus ook One Hundred Restrooms, dat een geheel eigen strategie volgt door te beginnen in het buitenland.

Want de eerste vestiging opende eind oktober in winkelcentrum La Vaguada in de Spaanse hoofdstad. Daar was achter de schermen een jaar aan gewerkt door een internationaal team van acht mensen, vertelt Romeijn. "We willen de wereld veroveren en het probleem van slechte toiletvoorzieningen oplossen op plekken waar veel mensen onderweg zijn. Denk aan vliegvelden, tankstations, treinstations en grote winkelcentra."

Beeld © One Hundred Restrooms
Het interieur van de eerste locatie in Madrid. Beeld © One Hundred Restrooms

Kamertje 100

De naam doet vermoeden dat de ambitie honderd locaties is, maar is eigenlijk een knipoog naar het verleden. Romeijn: "Vroeger werd een buitenshuis toilet ook wel 'kamertje 100' genoemd. Dat is in Engeland uiteindelijk verbasterd naar loo. Daarnaast straalt honderd ook ambitie en energie uit."

Daarover gesproken: de startup bouwt verder. Met eerst een vestiging in Stockholm en meer locaties in Spanje. Daarna is ook Nederland aan de beurt.

Met telkens dezelfde opzet, vertelt de onderneemster. "Een plek om een kleine break te nemen. Als op dit soort plekken al een toiletvoorziening is, dan is deze vaak vies. Wij zorgen voor een schone en relaxte omgeving. Je kunt er altijd gratis drinkwater tappen en krijgt korting op reisbenodigdheden die je net even niet bij de hand hebt, zoals zakdoekjes, tandenborstels of luiers."

Technologie toevoegen

Wat One Hundred Restrooms daar aan wil toevoegen is technologie. Romeijn: "Mensen kunnen bij ons snel zien hoe zij ervoor staan qua hartslag, gewicht, BMI (Body Mass index, red.).  Per locatie kijken we wat er relevant is, zodat je bijvoorbeeld bij een tankstation een oogvermoeidheidstest kunt doen of je de conditie van je huid kunt checken nabij een winkel met cosmetische producten." 

Het bedrijf wil zich onderscheiden met technologie. Beeld © One Hundred Restrooms

Daarmee doet het concept denken aan dat van 2theloo, waar Romeijn en een deel van haar team in het verleden gewerkt hebben. Dat bedrijf begon in 2011 en is sindsdien uitgerold naar dertien landen. In ons land is de toiletketen vooral bekend van de tankstations van Shell, waar het op 58 locaties een toiletwinkel heeft. 

'Iedereen doet eigen ding'

Over de concurrentie praten ze bij 2theloo liever niet. "Iedereen op de markt doet eigen dingen", zegt de woordvoerder van 2theloo desgevraagd. "Wij waren de eerste met een service- en retailconcept, dat nu op 220 locaties zit. We geloven in onze eigen kracht." Daarbij wijst hij op de uitbreiding in Frankrijk waar 2theloo een contract afsloot met het Franse spoorwegbedrijf SNCF.

Romeijn wil vooral haar ervaring die ze opdeed bij 2theloo benutten. "One Hundred Restrooms is een alternatief product voor dezelfde behoefte. Als je naar de markt kijkt, zie je meerdere spelers die samen een probleem willen oplossen en zo de standaard van toiletfaciliteiten verhogen. Bovendien zijn er eindeloos veel potentiële plekken."

Gevraagd naar voorbeelden daarvan noemt ze grote warenhuizen, winkelketens en fastfoodrestaurants. Dat zijn de plekken waar One Hundred Restrooms de komende tijd op mikt. Romeijn: "Het mooie aan dit soort concepten is dat er heel veel behoefte aan is. Wij zijn erop voorbereid dat we hard kunnen groeien."

Bron • RTL Z