Ondernemen

Coalitie: 48 miljoen voor mkb om eigen personeel op te leiden

Maaike Homan • 31 januari 2019 11:05 @MaaikeUtrecht

Lassers aan het werk. Beeld © ANP

De regeringspartijen willen structureel 48 miljoen euro vrijmaken voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) om eigen personeel op te leiden en bedrijfsscholen op te richten. Personeel dat al in dienst is, kan uit dezelfde subsidiepot worden bijgeschoold.

Dat bevestigt een woordvoerder van de VVD aan RTL Z na een bericht in het AD. Het voorstel wordt later vandaag in behandeling genomen tijdens een debat in de Tweede Kamer over de arbeidsmarkt. Dan worden ook meer details gepresenteerd.    

In veel sectoren is een groot tekort aan personeel met als gevolg dat opdrachten in de bouw worden afgewezen wegen gebrek aan vaklui, restaurants deuren moeten sluiten omdat er geen koks en obers zijn en winkels hun deuren later openen en eerder sluiten.

Voorkomen tekort gekwalificeerd personeel 

Daarnaast sluiten opleidingen niet altijd aan op de vraag uit het bedrijfsleven. De Sociaal-Economische Raad, de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement, gaf in 2017 het advies om meer te gaan samenwerken

De subsidie moet een een tekort aan gekwalificeerd personeel voorkomen. Door bijscholing blijven mensen goed inzetbaar, ook als een bedrijf failliet gaat en mensen een nieuwe baan moeten zoeken.

De betrokken partijen waren niet direct bereikbaar voor commentaar. Brancheorganisatie MKB Nederland ook niet. 

Bron • RTL Z