Ondernemen

'Banken stappen actief in crowdfunding'

Saskia van Huijgevoort • 10 mei 2016 14:55 @Saskia_vanH

Initiatiefnemer en directeur René Frijters van Knab Beeld © ANP

Na de Rabobank, gaat ook online bank Knab actief aan de slag met een crowdfundingsplatform. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwacht dat er komende tijd nog meer banken gaan volgen.

Er is wel één verschil tussen de twee banken, benadrukt de woordvoerder. Knab presenteert de crowdfundingsacties op het eigen platform en verwijst dus niet door. Daarnaast kunnen alleen Knab-klanten investeren in de projecten. "We zijn eigenlijk geen bank, we willen vooral een dienstverlener zijn", zegt hij.

Door het aanscherpen van de regels kunnen banken minder gemakkelijk een kleine lening afsluiten. Bedrijven wijken dus noodgedwongen uit naar alternatieve financieringsvormen. Daarom focussen zij zich steeds vaker op een dienstverlenende en verbindende rol.

Actief beleid NVB
Een groot drama is het vooralsnog niet: door de opkomst van talloze investeringsvormen zien ondernemers amper nog het bos door de bomen. Dat biedt banken de kans om de weg te wijzen naar de meest passende alternatieven. De NVB wijst daar banken zelfs actief op via de Nationale Financieringswijzer.

De nieuwe rol heeft ook een voordeel voor de banken: ondernemers kunnen via al deze alternatieve hun leningen 'stapelen'. Daardoor wordt het risico gespreid en kunnen banken uiteindelijk zelf ook zelf instappen, zegt woordvoerder Bart van Leeuwen van NVB.

Het gaat niet altijd goed
Toch gaat het niet altijd goed: ABN Amro was vier jaar geleden koploper met het eigen crowdfundingsplatform Seeds voor sociale projecten, maar dat werd vorig jaar uit de lucht gehaald wegens een gebrek aan interesse. Rabobank en Knab proberen het nu opnieuw, beide via een samenwerking met Collin Crowdfund, dat zich richt op 'ondernemers en serieuze investeerders'. 

MKB Nederland is enthousiast over de ontwikkeling en noemt het 'opschaling en professionalisering van crowdfunding', zegt woordvoerder Mieke Ripken. "Traditioneel financieren de banken het mkb, maar als zij de hand op de knip houden, kunnen ze wel een belangrijke rol spelen. Als een ondernemer 200.000 euro wil lenen en maar 50.000 euro krijgt, moet je het ergens anders vandaan zien te halen. Het is goed als banken daarbij helpen."

'Klanten halen meer rendement met crowdfunding'
In het geval van Knab is het voor ondernemers niet mogelijk om een lening bij de bank zelf af te sluiten. De bank wijst op het rendement dat klanten kunnen behalen: zo'n 6 tot 7 procent, volgens de woordvoerder. "Collin Crowdfund heeft zo’n 170 leningen verstrekt, één daarvan is default gegaan. Het levert dus meer op dan dat je momenteel bij een spaarrekening krijgt. Uiteraard is het geen garantie: het wil niets zeggen over toekomstige resultaten."

Knab krijgt een percentage van het crowdfundingsplatform voor het aanbrengen van nieuwe projecten en klanten. Consumenten betalen daar niks extra's voor. "Het gaat ons niet om de financiële balans, maar om de dienstverlening."

De bank adviseert klanten daarom om de leningen te spreiden. Het is mogelijk om vanaf 100 euro in te stappen als investeerder. Helemaal veilig is het systeem niet: de rente bij leningen via crowdfunding wordt door critici te hoog gevonden. Vanwege de hoge betalingsdruk, kunnen bedrijven niet altijd aan hun betalingsverplichtingen voldoen, waardoor de kans op faillissement groter is. De AFM raadt niet-professionele beleggers aan om maximaal tien procent van het vrij vermogen te investeren in crowdfunding.

Rotte appels
Daarnaast bestaat het risico dat vooral 'rotte appels' zich wenden tot het platform, omdat ze nergens anders terecht kunnen. Knab wil dat laatste voorkomen door de aanvraag eerst te beoordelen.

Zoals vaker het val bij nieuwe ontwikkelingen, lijkt crowdfunding toch langzaam maar zeker volwassen lijkt te worden. Uiteindelijk is het niet de oplossing voor het financieringsprobleem voor kleinere bedrijven, zegt MKB Nederland. "Maar het is een aardige stap."

Midden- en kleinbedrijven krijgen sinds de crisis minder gemakkelijk een lening bij een bank. In de tweede helft van 2015 klopte driekwart succesvol aan voor extra geld. Het overige deel zocht zijn heil in alternatieven, zoals een financiering via familie of vrienden, crowdfunding en het aantrekken van subsidies, blijkt uit onderzoek van Panteia. In totaal werd er in Nederland voor 128 miljoen gecrowdfund in 2015.

Bron • RTL Z