Van onze partner Vodafone

Winnaars Vodafone TNW IoT Challenge tonen hun kunnen

30 november 2018 12:29

Beeld ©

Serieuze vraagstukken oplossen door het Internet of Things (IoT) te gebruiken: dat is het doel van de Vodafone TNW IoT Challenge. Daarvoor werden eerder dit jaar tien grote organisaties gevraagd om startups en scale-ups uit te dagen. De oplossingen die de challenge heeft opgeleverd, werden donderdag 22 november gepresenteerd.

Het evenement vond plaats in het Amsterdamse TQ, hoofdkwartier van techplatform TNW. Een van de bedrijven die mocht presenteren was Facilicom. Zij zijn voor Schiphol op zoek gegaan naar een manier om de locatie en beschikbaarheid van rolstoelen en ander vervoersmateriaal inzichtelijk te maken voor de reiziger. Samen met startup Undagrid zijn ze daar door middel van een tracking device al ver mee gevorderd. Een testfase ligt in het verschiet, de reiziger hoeft daardoor waarschijnlijk op redelijk korte termijn al minder te zoeken naar hulpmiddelen op de luchthaven. 

Hoog tempo

Dat het snel kan gaan in de techsector wordt door dit evenement maar weer eens bewezen. Het tijdsbestek waarin de partijen tot elkaar zijn gekomen en aan oplossingen hebben gewerkt, is verbluffend. In mei 2018 werd bekend gemaakt waar de grote organisaties naar op zoek zijn. De deadline voor de inschrijving van scale-ups en startups lag in augustus. In september was er gelegenheid voor partijen om tot een samenwerking te komen, waarvan de resultaten tijdens de Vodafone TNW IoT Challenge gepresteerd werden. En die resultaten zijn niet mis, zeker gezien de complexiteit van de vraagstukken. In een razend tempo passeerden vraagstukken en oplossingen de revue, geheel in stijl van de vlotte Challenge. 
 

Leren van missers

Eerst werden de mismatches genoemd. Tijdens het evenement wordt benadrukt dat ook de missers belangrijk zijn voor de Challenge en de ontwikkeling van IoT-services. We leren niet alleen van wat nu al mogelijk is, maar zeker ook van wat we nog verder moeten onderzoeken. Desalniettemin is er grote bewondering voor de oplossingen die in enkele maanden tot stand zijn gekomen. Vooral omdat ze niet alleen een doel voor bedrijven dienen, maar vaak ten goede komen aan grote groepen mensen. 
 

Schepen en kratten volgen

Naast Facilicom vonden ook andere bedrijven oplossingen op het gebied van tracking. Zo heeft scheepsbouwer Damen in Flicq een partner gevonden om duizenden schepen op zee te kunnen volgen via sensoren en meer data snel en efficiënt te kunnen verwerken. Volgens Damen gaat de analyse en inzet van de data onder meer leiden tot minder ongelukken en schade op zee in bijvoorbeeld zware weersomstandigheden. Bierbrouwer Heineken vond in Solder Creative een partner om bierkratjes te tracken en hun locatie vanaf een centraal platform in te kunnen zien. 
 

Voorkomen via IoT

Pretpark de Efteling werkt met Semiotic Labs aan een data-oplossing die attracties continue in de gaten houdt en zodoende in staat is uitval van attracties te voorspellen. Door het gedrag van machines op meerdere aspecten te volgen, is dat mogelijk. Daar kan een mooi staaltje IoT-preventie uit voortkomen, net als uit de samenwerking van Health Hub Utrecht en het Zweedse Magnea. Zij werken namelijk samen aan een device met app die bewegingen van zelfstandig wonende ouderen bijhoudt en deze inzichten gebruikt om hen via alerts te motiveren in beweging te blijven. Het doel is om mensen een gezonder leven te bieden en ziektes te voorkomen. 
 

Criminaliteit opsporen

De Politie is ook een van de organisaties die op zoek is naar een oplossing voor een probleem dat ons allemaal aangaat. Om milieucriminaliteit tegen te gaan is de politie op zoek naar een manier om de waterkwaliteit te meten. Daardoor is milieuverontreiniging snel te detecteren. In Sodaq vond de politie een startup die een sensor kan maken waarmee de geleidelijkheid van het water is te meten. Veranderingen daarin duiden vaak op verontreiniging en dus gaat de politie enthousiast aan de slag met een pilot in de openbare ruimte. 
 

Aftapsensor

Veiligheid is voor iedereen een issue en helaas niet altijd te waarborgen. Zo kunnen energiebedrijven moeilijk snel zien waar criminelen stroom aftappen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Dat komt uiteraard niet ten goede aan de brandveiligheid van de omgeving. NetOp is hard bezig aan een oplossing in samenwerking met Stedin. De startup toonde tijdens de presentatie behoorlijk vergevorderd te zijn met toegepaste sensoren voor het opsporen van illegaal energieverbruik.  
 

Gasflesmeting

Ook SHV Energy behoorde tot de uitdagers van de IoT Challenge. Dit energiebedrijf wil graag meer weten over de traditionele gasflessen. Waar deze zich precies bevinden bijvoorbeeld, maar vooral ook hoe vol ze zijn. De Britse startup TankTastic is ermee aan de slag gegaan en is na diverse proeven en testen op weg om ook hier een werkende oplossing voor te maken. 
 

IoT voor iedereen  

Tijdens de levendige presentatie in TQ stond de Efteling twee keer op het podium. Het pretpark had namelijk niet een, maar twee uitdagingen voor startups. Naast het voorspellen van attractie-uitval wil de Efteling ook graag realtime inzicht in het aantal mensen dat wacht bij een attractie. Het Spaanse Counterest is er zeker van dat, met inzet van speciale sensoren op meerdere posities, dit inzicht geboden kan worden. Doel: meer qualitytime in het pretpark. En daarmee staat deze case misschien wel symbool voor de centrale boodschap van de Vodafone TNW IoT Challenge. Nieuwe IoT-toepassingen moeten iedereen gaan dienen. De presentatie van deze razendsnel ontwikkelde cases, maakt duidelijk dat we de komende jaren waarschijnlijk heel veel moois mogen verwachten.